Няма причина ИТ гигантите да плащат за 5G мрежите, казва белгийският регулатор

Темата за това дали ИТ гигантите трябва да споделят разходите на мобилните оператори за изграждането и поддръжката на 5G мрежите в Европа, продължава да е обект на сериозни дискусии. Постигането на консенсус изглежда все по-трудно, като се имат предвид разнопосочните позиции, които дават институциите.

Последната позиция на белгийския регулатор IBPT-BIPT внася допълнително разделение в казуса, съобщава Reuters. Водещите оператори в Европа искат ИТ гигантите като Google, Microsoft, Meta, Netflix и т.н. да плащат пропорционален принос към развитието и поддръжката на мрежите според това колко ги натоварват.

Очаквано, ИТ гигантите не смятат така. Операторите искат от ЕС да се намеси и да вземе решение по темата, като европейските институции започнаха консултации и включиха казуса в Закона за гигабитова инфраструктура. Междувременно регулаторите на страните-членки също постепенно взимат позиции. Част от тях подкрепят операторите, а друга – ИТ гигантите.

IBPT-BIPT също заяви, че „не вижда достатъчно добре демонстрирани причини за необходимостта интернет платформите да бъдат задължени да плащат на мрежовите оператори“. Според регулатора същото важи и за идеята да се внедри такса, която да е според обема трафик на платформите.

Очакванията са еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон да предложи решение по казуса. Черновата се чакаше този месец, но според последните слухове, най-вероятно темата ще бъде отложена за следващата Европейска комисия, тъй като мандатът на тази изтича и предстоят изборите през юни догодина.

Досега Бретон се изказваше по-скоро в подкрепа на операторите, макар да се стремеше да запази и известен баланс. Въпреки това той смята, че има недостиг на инвестиции в сферата на мрежовата инфраструктура и той трябва да бъде адресиран, за да може Европа да изпълни поставените си цели за свързаност до 2030 г.

Някои страни-членки обаче са внимателни, тъй като не искат да се лишават от потенциални приходи от ИТ гигантите, както и припомнят казаното от самите компании – всеки допълнителен данък или такса просто ще бъде прехвърлен към крайните потребители чрез повишаване на цените на услугите.

И още проблеми за ЕС

Амбицията на Бретон да въведе единен европейски пазар на телекомите също среща недоволство от страна на операторите. Организациите ecta и BEUC заявиха в обща позиция, че идеята за Закон за цифровите мрежи ще увеличи непропорционално пазарната сила на големите телекоми за сметка на по-малките играчи и крайните потребители.

„Европейската проконкурентна и приобщаваща регулаторна рамка продължава да дава резултати по отношение на разгръщането на инфраструктура с много голям капацитет и наличието на достъпни оферти за европейските потребители и предприятия, които са отличителни белези на конкурентен телекомуникационен пазар. Това е очевидно, ако сравним ЕС с неговите глобални партньори. Например Съединените щати изостават от ЕС с намалена конкуренция, ограничен потребителски избор и високи цени на дребно“, казват ecta и BEUC.

Организациите казват, че са против „наратива“ на големите телекоми и смятат, че той е подкрепян от ЕК, че фрагментираният пазар пречи на конкуренцията. Консултациите покрай Закона за цифровите мрежи пък показват, че и самите оператори сякаш нямат особен интерес да паневропейски „супертелекоми“ и вместо това предпочитат вътрешна консолидация на определени пазари.

Related Posts