Частните 5G мрежи са бъдещето на корпоративната свързаност. Ето защо

В проучване за 2020 г., проведено от Morning Consult по поръчка на Verizon, 700 мениджъри в областта на бизнес технологиите се произнесоха по темата 5G, като повечето от тях се съгласиха, че тя ще създаде нови възможности за тяхната компания (80%), тяхната индустрия (79%) и тяхната роля (79%). Седем от всеки десет смятат, че 5G ще помогне на компанията им да преодолее негативното въздействие на пандемията COVID-19 (69%). Но, тъй като предприятията се стремят да се трансформират след необикновената 2020 г., те са изправени и пред експоненциално дигитално ускорение и предизвикателства при прилагането на нови технологии в своите бизнес операции, като изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), разширена и виртуална реалност (AR и VR), както и анализи в реално време.

Осъзнавайки, че тези и други нововъзникващи технологии, ориентирани към данни, ще се нуждаят от мащабируема мрежа за свързване от следващо поколение, все повече предприятия залагат на 5G технологията, за да стартират своите частни 5G мрежи. Частната 5G мрежа дава на компаниите възможност сигурно да персонализират мрежата според специфичните организационни нужди и местоположения, и по техен график.

Реализиране на потенциала на частните 5G мрежи

Тъй като фирмите имат възможност да изградят и управляват своя собствена 5G мрежа или да я възложат на мобилен мрежов оператор или системен интегратор, пред организациите от целия спектър – от здравеопазването и развлеченията до производството, транспорта и образованието – се разкрива нов свят от възможности. 

Частни 5G мрежи

Частната 5G мрежа позволява на големите корпоративни клиенти и клиентите от публичния сектор да осигурят персонализирано 5G изживяване в закрити или открити помещения, където високоскоростната връзка с голям капацитет и ниско времезакъснение е от решаващо значение, независимо дали помещението е в зоната на публично 5G покритие или не. Той също така отговаря на необходимостта от специализиран капацитет и обхват на честотната лента, сигурност, висококачествени постоянна връзки, и 24/7 услуга, за да се намали времето на прекъсване при случай на проблем.

Deloitte прогнозира, че през следващото десетилетие стотици хиляди компании ще разгърнат частни 5G мрежи. Това е сигурна прогноза, като се има предвид повишената зависимост от безжични устройства, сензори и изкуствен интелект за свързване на хора, машини и процеси. Частните 5G мрежи имат потенциала да подобрят драстично сигурността, пропускателната способност и скоростта.

Спектърът открива нови възможности за предприятията

Частните 5G мрежи набират скорост в САЩ с развитието на 5G технологията и наличието на спектър, необходим за използването на частни мрежи. Сега организациите имат възможност да използват или лицензиран спектър, закупен на търга на FCC през 2020 г., или спектър (високочестотен или средночестотен) чрез лицензиран доставчик на безжични услуги. Компанията John Deere например използва и двата вариант в своята глобална централа и заводи в Илинойс.

През октомври 2021 г. Verizon обяви, че стартира частни мобилни крайни изчисления (еdge computing) за предприятия с AWS (Amazon Web Services) Outposts. В съчетание с частните 5G мрежи на Verizon (известни като On Site 5G), 5G Edge с AWS Outposts може да осигури последователно хибридно изживяване, като предлага една и съща инфраструктура, услуги, API и инструменти на AWS на практика във всяка среда, независимо дали става въпрос за център за данни, място за съвместно ползване или помещения.

Amazon Web Services

Corning Incorporated използва услугите на Verizon On Site 5G с AWS Outposts в завода си в Северна Каролина, който е един от най-големите заводи за производство на оптични кабели в света. Компанията използва услугата за да експериментира с високоскоростно събиране на данни с голям обем във фабриката, за осигуряване на качество и за локални изводи с помощта на машинно обучение.

Правилната технология за различни индустриални възможности

Освен интелигентното производство, частното 5G и частните мобилни крайни изчисления откриват огромни възможности за много индустрии. И моментът не би могъл да бъде по-подходящ.  Възможността за свързване на устройства и машини към сигурни, надеждни и оптимизирани мрежи от всяко място и по всяко време ще бъде основополагаща за придвижването на света напред.

Както споменахме, наскоро Verizon пусна On Site 5G – частна мрежа, която осигурява несравнима скорост и широка честотната лента за големи предприятия и клиенти от публичния сектор, включително университетски кампуси, промишлени и производствени съоръжения, складове и др. On Site 5G използва най-доброто от възможностите на 5G Ultra Wideband и 4G LTE и също така поддържа взаимовръзка с LAN, SD WAN и корпоративните приложения. On Site 5G позволява контролирано оторизирано управление на устройствата и достъп на потребителите, както и присъщата на локалните мрежи поверителност, за да се поддържа сигурността на мрежата.

Макар че спектърът е важен, сигурността е от ключово значение, поради което предприятията трябва да вземат предвид опита и експертните познания, когато избират партньор за изграждане на частните си 5G мрежи.

Related Posts