От криза, та на по-голяма криза – Конгресът в Барселона започва с ново предизвикателство

На 28-ми февруари 2022 г. в Барселона започва Световният мобилен конгрес (MWC). Това е едно от най-важните годишни събития за телекомуникационния сектор и е първото от две години насам, което ще се проведе и присъствено, макар и частично.

И точно, когато изглеждаше, че най-лошото от пандемията отмина и MWC ще може да се завърне в оригиналния си формат и да се насочи към развитието на технологиите, се породи нова криза. Конфликтът в Украйна все още е с неизвестен развой и последици. Той вече дава отзвук в целия свят и постепенно ще засяга всички сфери на икономиката.

Бързи промени

Действително, тревогите на ИТ сектора изглеждат маловажни на фона на случващото се в Украйна. Индустрията обаче е и в символична позиция. Много голяма част от модерните технологии се създават с цел да създават обединение, да помагат на хората да изградят по-добър и качествен живот. Конкуренцията в ИТ индустрията може да е много силна, но има и много голямо единство, тъй като в крайна сметка всички технологии са взаимосвързани и развиват пълния си потенциал, когато работят заедно.

Това ще стане още по-трудно след като санкциите срещу Русия започнат дават ефект. Първите резултати вече са налични, макар и да не изглеждат сериозни. Те обаче дават индикация какво предстои.

Организацията GSMA, която е и организатор на MWC, обяви, че „остро осъжда руска инвазия на Украйна“. „В светлината на развиващата се ситуация и имайки предвид трагичната загуба на човешки животи, MWC изглежда маловажен. Смисълът на MWC е да бъде обединяващо събитие с визия да събере мобилната екосистема, за да развива начини и средства, чрез които свързаността да позволи на хората, индустрията и обществото да процъфтяват“, обяви още GSMA.

Асоциацията допълва, че ще изпълни всички санкции и нареждания. Затова тази година на MWC 22 няма да има руски павилион. В последствие пред Reuters организацията допълни, че някои руски компании няма да бъдат допуснати до участие на Конгреса, в зависимост от това дали са засегнати по някакъв начин от санкциите.

Технологично разделение

MWC е само началото. През миналата седмица САЩ обявиха конкретни санкции срещу руските ИТ амбиции, включително телекомуникации и полупроводници. „Ограниченията могат да изолират Русия от 5G пазара“, коментира директорът на програмата за стратегически партньорства на Центъра за стратегически и международни проучвания Джеймс Левис. По-рано този месец той коментира пред Ars Technica, че е възможно САЩ да наложат и по-строги санкции на конкретни руски компании, както направиха с някои китайски ИТ фирми.

Руският ИТ пазар не е много голям и ограниченията няма да се отразят осезаемо  на продажбите на ИТ компоненти. The New York Times например съобщава, че в Русия се купуват по-малко от 0.1% чиповете по света. Страната няма особено голямо ИТ производство, но е значителен ИТ консуматор, така че ограниченията може да се отразят по-късно в продажбите на ИТ оборудване.

Освен това Русия все още има партньори и те може да помогнат, отбелязва Financial Times. Именно вече санкционираните от САЩ китайски компании може да се окажат в изгодна позиция да монополизират руския ИТ пазар, коментира пред FT Артьом Люкин от федералния университет във Владивосток.

Световното ИТ производството ще пострада по друг начин. Украйна е един от големите източници на неонов газ, който се използва в производството на полупроводници. Конфликтът може да ограничи наличието му, както и да промени кой го контролира. Това може да има допълнителен ефект върху пазара на чипове и да мотивира още по-голямо трупане на инвентар и от своя страна допълнително да засили недостига на компоненти.

stck-5g-microchip-tech
Всичко продължава

Въпреки новата криза, компаниите търсят начини да продължат, както и животът като цяло. Всички ще трябва отново да се адаптират към още една много трудна ситуация. Последиците от нея също ще са трайни и значителни.

Първата стъпка към адаптацията е провеждането на MWC. Конгресът ще се проведе според първоначалните планове, но с „постоянен преглед на сигурността и адаптиране според наличната информация“. Това е и своеобразното обобщение, което е „новото нормално“, след като светът свикна с предишното „ново нормално“.

ИТ индустрията запазва тих оптимизъм, че конфликтът ще премине сравнително бързо и възстановяването няма да е трудно. Това ще са и едни от темите на MWC. Лидери на компании и представители на много организации и институции ще участват в множество дискусии, които ще обърнат внимание на скъсяването на дигиталното изоставане на някои райони, актуализирани регулации, стъпки за възстановяване не само на икономиката, но и на единственото обществата. Задачи, които са много по-трудни от разработката на нови технологии и са дори по-важни от процеса по създаването им, за да могат 5G и останалите ИТ творения да реализират потенциала си.

Related Posts