6GHz спектър се превръща в „гореща тема“ за 5G сектора

5G antenna

След като дълго време се коментираше, че средният честотен спектър ще привлече най-голямо внимание за 5G мрежите, особено в диапазона около 3GHz, сега браншът има нова сфера на интерес – 6GHz. Няколко от водещите телекоми и организации вече започнаха активно да работят по 6GHz проекти и да обявяват добри резултати.

Тези дни Deutsche Telekom обяви, че е постигнала нов световен рекорд в мобилните радио комуникации по отношение на скоростта. Телекомът е постигнал скорост на теглене от 12Gbit/s, като е използвана комбинация от 3.6GHz и 6GHz връзки. Втората все още не е налична за комерсиално използване, но се тества активно.

Целта на оператора е да убеди и участниците в Международния съюз по телекомуникации (ITU) да разрешат 6GHz да може да се използва за 5G комерсиално. Телекомът ще представи своите аргументи по време на Световната конференция по радиокомуникации, която предстои след няколко седмици.

Миналата година Deutsche Telekom направи подобен тест в Бон. Целта беше да се провери как горната част на 6GHz диапазона ще се справи в градска среда. Сега са използвани две обединени честоти за още по-голяма ефективност. „Използването на 6GHz позволява на скоростите да „полетят“ нагоре“, казва Deutsche Telekom в своето съобщение.

„Спектърът от 6 GHz има показателите да отговори на нарастващото търсене на нашите клиенти за повече капацитет и повече скорост. Ето защо се надяваме, че Световната конференция по радиокомуникации ще определи посоката за използване на мобилно радио“, подчертава Абду Мудесир, ръководител на отдела за технологии в Telekom Deutschland.

Тестът е бил проведен в Рейнхесен, като на покрив в града е поставена 6GHz антена, към базова станция за 5G комуникации, която използва 3.6GHz честота. Скоростта от 12.3 гигабита е постигната при разстояние 100 метра от антената. 11 гигабита са постигнати само от 6GHz спектъра, а останалото е „добавено“ от 3.6GHz.

Още по-голям потенциал

6GHz спектърът може много повече. В Университета на Малая в Малайзия операторът Maxis също тества възможностите на спектъра. При използване само на 80MHz от 6GHz спектър с прототипна активна антена и прототипен смартфон, компанията е постигнала 1.28Gbit/s  при максимално натоварване на мрежата.

Тестовете показват много добри резултати при разпръскването на сигнал и на закрито. Постигнати са скорости до 300Gbit/s при над 400 метра разстояние от базовата станция. Това показва, че при подобряване на антените, този спектър има още по-голям потенциал, който тепърва може да бъде изучаван и достигнат.

Maxis се надява да успее да популяризира 6GHz спектъра и новата технология за антените, за да могат те да навлязат по-масово на пазара. Голяма полза от този факт ще има за 5G-Advanced, която също идва с големи обещания за значителни подобрения спрямо 5G.

Междувременно и организацията GSMA също обръща по-голямо внимание на 6GHz. Тя също ще подкрепи навлизането на 6GHz на световния пазар и го определя като „ключът за индустрията по света и особено в Азия“. Затова GSMA ще използва Световната конференция по радиокомуникации, за да защити спектъра.

Една от основните задачи за събитието ще е именно определяне на новите честоти в различните диапазони, които да се отделят за комерсиализиране. Това предвижда потенциално отваряне на 7-7.125GHz за целия свят, съобщава LightReading. Други нови честоти може да са 3.3-3.4GHz за Европа, Близкия Изток и Африка, както и 10-10.5GHz за двете Америки.

Related Posts