Американските военни със завишен интерес към 5G

Active Denial System

Американските военни увеличават своя интерес към мобилните мрежи от пето поколение. Те вече са отправили запитвания за повече информация към различни представители на мобилната и сателитната индустрия, съобщава онлайн изданието FierceWireless.

„Развълнуван съм да видя какво ще ни донесат следващите две години. Важно е да се възползваме от технологиите, които се произвеждат масово“, казва бригадирен генерал Стив Бътоу по време на конференцията SATELLITE 2023. Представители на американските военни взеха участие в събитието и споделиха част от очакванията и идеите си за мобилните технологии и тяхното използване.

Отворени към всички

Полковник Джоузеф Робъртс също участва на конференцията. Той казва, че комбинацията от сателитна връзка и 5G може да „промени играта“. Чрез нея се създава възможност всеки войник на бойното поле да е постоянно свързан.

Противно на очакванията, Робъртс казва, че военните подкрепят отворените стандарти. Той и колегата му призовават мобилната индустрия да продължи да приема и развива отворените архитектури. „Ако приемете отворените интерфейси, ще създадете среда, в която можем да имаме много бизнес с вас“, казва Бътоу.

Рик Лобер, вицепрезидент на Hughes казва, че компанията също подкрепя отворените стандарти и Open RAN, но не всички в бранша са на същото мнение. Той се надява, че това постепенно ще се промени, особено, когато има такъв голям интерес и от потенциални клиенти. Лобер призовава военните да не сключват договор само с една компания, ако пуснат програма, която да е насочена към отворените стандарти.

5G стандартите са важни

Военните държат на прецизността. Затова за тях ясни и конкретни стандарти са от голямо значение. Именно затова те подкрепят използването на 3GPP стандартите, казва Робъртс. Той дава за пример множество ползи като комуникация между граници. „Тъй като 5G е търговски стандарт, много от нашите партньори в коалицията могат да го използват. Свързваме се през обща инфраструктура с тях“, казва Робъртс.

От Lockheed Martin коментират, че индустриалните стандарти са от критично значение, за да се гарантира взаимосъвместимост и мащабиране на технологиите и устройствата. Една такава полза е въвеждането на съвместимост със сателитни мрежи в стандарта 3GPP Release 17 на 5G. Това позволява разработка и предлагане на отворени решения за въздушна и космическа комуникация, които без проблеми да се свързват с наземните мобилни мрежи.

Вицепрезидентът на Verizon Кори Дейвис коментира по-късно пред FierceWireless, че военните са заинтригувани и от възможността за преносими частни 5G мрежи. Вече има и разработки в тази посока, които позволяват на военните да разгръщат временни мрежи на местата, на които са им необходими за колкото време е нужно. Повечето решения все още са твърде обемисти, като целта на военните е да може оборудването да се събере в раница.

По време на конференцията и военните също потвърждават идеята. Робъртс дори отправя предизвикателство към индустрията: дали тя ще може да внедри всички стандарти в достатъчно малко устройство, което да е подходящо за „тактически потребител, който е постоянно в движение на места, където спектърът е оспорван и ако те засекат, означава да стрелят по теб“.

Също така е нужно устройствата за бойни условия да са малки, да работят с ограничено място, ограничено охлаждане и ограничено захранване. Също така трябва да са достатъчно бързи и лесни за използване, за да не губят време войниците в изучаване или подготовка на оборудването.

„Не ми давайте решения, които са за човек с докторска степен в лаборатория. Вижте какви са вашите решения за моята среда. Не ми казвайте да дойда във вашата среда“, казва Робъртс.

Related Posts