Първият “умен” град е в Португалия. Добре дошли в бъдещето

Обхватът на възможностите, предоставени от 5G се простира много над ултра-бързата мобилна връзка. Индустрии като производството, транспорта и здравеопазването ще бъдат основните ползватели на 5G. Технологиите променят света около нас непрекъснато и динамично, в резултат на което концепцията за тотална интеграция на 5G не е толкова далече от реалността.

Град Авейро, в северозападна Португалия, е територия на иновациите, в която технологиите имат трайна история и са с международно признати компетенции. С население от по-малко от 80 хиляди души, Авейро е действаща технологична лаборатория, в основата на която е инициативата “Aveiro 5G City”.

Дигиталната ера, в чието начало се намираме днес ще промени сериозно пазара на труда. Създаването на нови работни места няма да е достатъчно, необходимо ще е да се подобри социално-икономическата стойност, произведена от новите работни места. Проектът Aveiro STEAM City има своя принос именно в тази посока, бидейки първата стъпка за създаване на интелигентен град, базиран на знания.

За целта Aveiro STEAM City ще квалифицира човешките ресурси с необходимите умения за работа и развитие в дигиталния свят. Знанията на STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) ще стимулират дигиталната трансформация в града и ще насърчат обновяването на фирмената мрежа и социално-икономическата структура на града с крайната цел да подобри местната икономика.

Проектът за първия "умен" град - фази на развитие

Съоръжението 5G-VINNI в Авейро е в центъра на технологичния напредък, като водеща роля играе Altice Labs – телекомуникационният партньор на Aveiro STEAM City. Проектът включва 16 линейни километра оптични влакна и 34 компании за информационни и комуникационни технологии. Общият бюджет е 6,1 милиона евро, от които 4,89 милиона евро са осигурени от ЕС.

Наскоро бе проведеното аварийно учение с използване на 5G-функционалности в подкрепа на аварийните екипи на местопроизшествието. Тази инициатива включваше взаимодействие между Община Авейро, полицията и пожарните бригади, болницата в Авейро, Altice Labs и Ericsson.

Целта беше да се демонстрира подобряването на реакцията на аварийните обединения към тези ситуации с 5G комуникации, чрез използване на изображения на местопроизшествието в реално време и помощта на дронове за събиране на жизненоважна информация. Това е възможно благодарение на малкото времезакъснение (low latency), значителния капацитет и новите функционалности на 5G мрежата.

Също така, по време на “Технологичната Седмица” на Авейро, улиците на града се превърнаха във витрина в три основни области: мобилност, околна среда и енергия. Например, компанията EVA Drones използва куче робот, което пренася кръвна проба до дрон, който след това я прехвърля в друга лаборатория, където всичко се управлява чрез 5G мрежата.

Използвайки безкрайните възможности на 5G, Aveiro STEAM City продължава работата си за стимулиране на дигиталната трансформация на региона и за създаване и задържане на таланти и иновативни компании в местната икономика. Развитието на 5G екосистема в града е жизненоважно постижение за резултатите от проекта. Успехът на проекта ще направи Авейро първият португалски град и един от първите градове в Южна Европа, с тествана в реални условия 5G мрежа.