Големите въпроси пред 5G през 2023 г.

Годината е в разгара си, като голяма част от тенденциите и въпросите вече са оформени. Сега предстои да се превърнат и в реалност, както и да намерят своите отговори, отбелязва GSMA Intelligence в свой анализ.

Той е направен за Световния мобилен конгрес в Барселона, който се проведе преди няколко седмици. Този анализ разглежда кои са големите въпроси на 2023 г. пред 5G технологията. GSMA Intelligence коментира, че светът е изпаднал в несигурност с множество предизвикателства. Очаквано, те влияят и на телеком индустрията, която трябва да се справя и със своите предизвикателства покрай дигитализацията на множество сектори, преминаване към устойчиви модели и разбира се, 5G.

GSMA Intelligence очертава две основни тенденции пред 5G за 2023 г. – втората фаза на 5G и устойчивостта. Те генерират различни въпроси.

5G
Втората фаза на 5G

5G мрежите достигнаха 1 млрд. активни връзки през 2022 г., което е около 12% от всички конекции по света. В някои пазари навлизането на 5G е значително по-голямо. В САЩ и Южна Корея например е над 40%. Това се случва две години по-бързо спрямо постижението на 4G LTE и е ясен показател, че 5G се движи в правилната посока.

Основен въпрос сега е какво ще повлияе на развитието и разгръщането на 5G през втората фаза на мобилното поколение. Например цените на услугите и как операторите ще успеят да монетизират 5G успешно. Нужен е различен подход за крайните клиенти и отделно за бизнеса, като идеите ще варират и според региона. Според GSMA Intelligence, съществуващите 5G тарифи са средно с 10-20% по-високи от тези на 4G и потребителите са склонни да платят. Анализаторите обаче очакват, че заради конкуренцията, тази по-висока цена може да се понижи след 2-3 години, освен ако няма нови услуги, които да я оправдаят.

Следващ въпрос е т.нар. Wow фактор –доколко 5G ще впечатли потребителите до степен да ги привлича да харчат повече. За целта 5G ще се нуждае от помощта на допълнителни технологии като смесена реалност и метавселени, смята GSMA Intelligence. И двете обаче са в ранна фаза на своето развитие и ще мине време преди да могат да са от полза за 5G. А до тогава може да е трудно за мобилната технология да задържи Wow фактора сама дълго време.

Следва и въпросът за корпоративните клиенти. Те генерират около 30% от всички приходи на телеком сектора, като постепенно се увеличават. Причина за това е ръстът на интереса към мрежовите срезове, частните мрежи, edge и Интернета на нещата. Увеличаването на потреблението на клауд услуги също е фактор в нуждата на корпорациите да отделят повече средства и за телекоми. А от операторите зависи как ефективно ще се възползват от това, за да предложат допълнителна стойност на корпорациите и да ги задържат като клиенти.

Логично трябва да се попита и какво предстои. GSMA Intelligence прогнозира, че през 2023 г. 5G ще добави още 500 млн. нетни клиенти и 17% от общия дял. Това ще се отрази положително и на приходите на телекомите. Няма големи очаквания, че смесената реалност и метавселените все още ще окажат влияние върху този ръст.

По отношение на корпоративните клиенти, очакванията са, че също ще има ръст, но вероятно няма да е значителен. Самите телекоми също не коментират много своите 5G бизнес предложения и резултати, което според анализаторите е показателно, че за сега не бързат да се хвалят в тази сфера.

Устойчивостта е ключът

Енергията е между 20% и 40% от всички разходи на операторите, отбелязва GSMA Intelligence. Същевременно разходите за енергия се увеличават както заради цените на пазара, така и заради нуждата да се инвестира във възобновяеми източници, които засега са по-скъпи.

Първи основен въпрос е как да се постигне по-добра енергийна ефективност и възможно ли е. Определено е, като телекомите вече полагат големи усилия в тази посока. Мрежовата инфраструктура консумира около 90% от енергията, като ефикасността към 2022 г. е 0.17kWh на гигабайт, спрямо 0.24kWh през 2021 г., показват данни на GSMA Intelligence. С постепенното намаляване на използването на 2G и 3G мрежи и усъвършенстването на 4G и 5G, ефикасността ще продължи да се подобрява.

Вторият въпрос е какви ще са източниците на енергията. Все още възобновяемите енергийни източници са малцинство в телеком индустрията, като най-добре се представят европейските оператори, казва GSMA. При тях средно над 40% от енергията идва от „зелени“ източници. В Африка и Азия делът е по-нисък. GSMA Intelligence очаква миксът да продължи да се подобрява, но с бавно темпо.

Третият въпрос при устойчивостта е какво предстои. Оказва се, че много инвеститори вече поставят устойчивостта като задължително изискване при оценката на кандидатури и взимането на решения. Клиентите също променят своето мислене. Около 40% от крайните потребители казват, че биха плащали по-скъпа тарифа, ако тя има сертификация, че е въглеродно неутрална. Все повече бизнеси също имат нужда от такива услуги, за да изпълнят своите екологични цели.

Related Posts