Защо битката за 5G стандартите е толкова важна

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) привличат вниманието не само на телекомите и бизнеса. Основният фокус върху развитието им може да попада именно върху комерсиалната част, но има около тази технология има и солидна доза геополитика. Водещите държави са в надпревара кой ще има надмощие във въвеждането на 5G стандарти.

Това е деликатна тема, която на пръв поглед е изцяло техническа – коя ще е страната, която ще има най-голям принос за развитието и усъвършенстването на 5G. Новите стандарти ще подобряват скоростта, ефикасността (включително енергийната) на мрежите и ще направят 5G още по-добра технология. А и по-сигурна. Поне на теория.

5G Worldwide
Истинската битка

Кой ще е двигател на развитието на 5G не е въпрос само на престиж. Водещите държави искат ръководна роля и за геополитически цели. Когато една страна има решаващата роля, тя ще може да определя много повече от това в какви честоти да работи 5G и как да оптимизира енергийната консумация на клетките. Тя ще може да решава с какво да се съобразяват производителите на оборудване и мобилните оператори. Ще може да води развитието на 5G в една или друга посока в полза или ущърб на конкретни региони или компании.

„Ръководенето на техническата архитектура е управление и на властта“, казва Лаура ДеНардис от Американския университет във Вашингтон. Пред Financial Times тя обръща внимание на факта, че определянето на стандартите ще е важно за националната сигурност на страните, както и за защитата на индивидуалния потребител.

Управлението на 5G стандартите ще даде своеобразен контрол и над друг свързани индустрии, казва ДеНардис. Например Интернета на нещата (IoT). Именно IoT е сред секторите, за който се очаква да извлече много големи ползи от 5G и новите мрежи да мотивират масово използване на най-различни умни технологии и системи с множество сензори и устройства, които да автоматизират различни процеси в заводи и цели градове.

Определянето на стандартите ще определя и правилата на играта. Компаниите, които са базирани в страната-лидер, ще имат предимство на пазара. Конкурентите пък ще трябва да се съобразяват с техните патентовани технологии, както и да се опитват да ги настигнат. Разбира се, има множество процедури, които да не позволяват това, но дори и скорошната история показва, че компаниите са силно зависими една от друга и когато не им е позволено да работят заедно, бизнесът им страда, независимо колко много собствени технологии имат.

science-equipment-5g
Кои водят битката и кой я печели

Основната конкуренция е между САЩ и Китай, но през изминалата година и Европейският съюз изяви амбициите ви в света на 5G. Още през 2020 г. Китай обяви своя „План за стандарти 2035“, в който страната описва целите си за 2035 г. В него Китай изтъква, че иска да бъде лидер в компаниите от „първо ниво“, както ги описва самата страна. А това са компаниите, които разработват технологии и налагат стандарти.

Ако 5G е началото на четвъртата индустриална революция, то 6G, изкуственият интелект, IoT и още много други технологии и съответно бизнеси, ще дължат бързото си развитие именно на петото поколение мобилни мрежи. „Историята показва, че нацията или нациите, които водят дадената революция, като цяло водят света и световната икономика“, коментира анализаторът Ричард Гиаси пред TechMonitor.

Очаквано, САЩ също имат желание да са в основата на прогреса на 5G. Американският президент Джо Байдън неведнъж е коментирал, че страната трябва да има по-активна роля в създаването на стандарти за различни технологии, включително 5G.

„В продължение на два века и половина международните технологични стандарти бяха двигател за богатство и доминация най-вече за Запада. Това обаче сега се променя“, коментира Шон Ким от Morgan Stanley.

Nikkei Asia съобщава, че през 2019 г. Китай е подала 830 технически документа за спецификации за комуникации в Международния телекомуникационен съюз (ITU). Така страната е едноличен лидер, като има повече от следващите три – Южна Корея, САЩ и Япония взети заедно. Именно бързата разработка на нови технологии и входирането на документацията им в международните институции е един от най-ефективните начини за доминиране.

Подобна е и ситуацията в 3GPP конкретно за 5G стандарти. Именно в тази организация се решават изискванията за 5G мрежите. През 2019 г. Huawei води с 20 предложения, следвани от Ericsson с 16 и Nokia с 10. Още 54 предложения идват от всички останали компании. Приемането и патентоването на технологии и стандарти е солиден източник на приходи от лицензи за използването им.

През миналата година и ЕС се активизира, като сложи 5G като един от важните акценти в Плана за възстановяване и развитие и отдели средства за финансиране не само за изграждането на такива мрежи, но и за различни 5G решения и проекти. През януари т.г. Франция и Германия обявиха общи инициативи за финансиране на 5G проекти. Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер заяви, че инициативата ще „има ключова роля да позиционира Европа като водач на иновациите при 5G“.

Според ДеНардис значимостта на техническите стандарти трябва да са бъде по-добре и ясно изразена в обществата, защото те са източник на доверие към самите технологии. Това обаче ще е трудно като се имат предвид останалите спорове между страните и също може да бъде използвано като инструмент за влияние и насочване на дебата към една или друга посока.

Битката за доминиращата позиция ще продължи. Тя ще има своите положителни ефекти като по-голяма конкуренция и по-бързо развитие на технологиите. Сред негативните последици могат да бъдат различни ограничения и допълнителни спорове на политическо ниво.

Related Posts