SpaceX предупреди, че 5G може да направи сателитния ѝ интернет неизползваем

Компанията SpaceX се нареди сред критиците на 5G технологията. Причината е притеснение, че 5G в конкретна честота може да пречи на Starlink.

Starlink е услугата за сателитен интернет на SpaceX. Тя се изгражда в момента и предвижда извеждане а хиляди малки сателити в ниска и средна орбита около Земята. Чрез нея компанията на Мъск иска да осигури глобално покритие и високоскоростна връзка.

Сателитен конкурент

Съвсем наскоро стана дума за проекти, които сближават сателитните комуникации и 5G, като търсят начини да им помогнат да се допълват взаимно. Според SpaceX обаче има съществен риск да се получи обратното.

Компанията е публикувала свой анализ, в който е проверила взаимодействията между терминалите на Starlink и 5G мрежите в диапазона 12.2-12.7GHz. Използван е този спектър, тъй като именно в него работят терминалите на Starlink. В САЩ диапазонът се използва и от 5G мрежата на оператора Dish.

В анализа си SpaceX твърди, че при тестовете през над 77% от времето има „вредно влияние“ на 5G върху работата на Starlink. А през 74% от времето има пълен срив на услугата. Проучването показва, че това влияние е в диаметър от „минимум 21 км. от макро базовата станция дори при най-добрите сценарии“.

SpaceX смята, че Dish е лобирала да работи в този спектър и резултатът е потенциален риск за бизнеса на Starlink. Операторът и преди е бил критикуван, че желанието му да работи точно в този спектър може да е проблем. Още миналата година вицепрезидентът на Disk коментира пред Fierce Wireless, че компанията вярва в съвместното съществуване на двете технологии и иска да защити и собствената си сателитна услуга.

Пред Gizmodo сега Dish коментира, че проверява твърденията на SpaceX. По-рано интернет доставчикът RS Access беше провел свой анализ, като този на SpaceX е в негов отговор. SpaceX твърди, че другият доклад е с много неточности, погрешни заключения, които създават неточна картина за проблемите.

Работа за институциите

SpaceX е изпратила жалба и до американската Федерална комисия по комуникации (FCC). В нея компанията иска да се направи проверка дали Dish и RS Access нарочно са подали неверни данни. „Анализът потвърждава това, което трябва да е много интуитивно – наземна мрежа с висока мощност ще „отнесе“ всеки, който използва високочувствително оборудване, каквото е нужно на потребителите на сателитен интернет, за да получават сигнали, които са в регионалните и международни изисквания“, пише към FCC директорът на SpaceX за сателитните регулации и правила Дейвид Голдман, съобщава CNBC.

SpaceX продължава критиките си към Dish. Компанията твърди, че операторът не е изпълнил обещанията си да използва наличните оборудване и спектър и призовава регулаторът да не дава повече честоти на „който и да е оператор с такава история на нарушени обещания и изоставени потребители“.

Пред CNN организацията 5Gfor12GHz Coalition отговори, че също извършва подробен анализ на твърденията. Тя изтъква анализа на RS Wireless и твърди, че според нея „99.85% потребителите на Starlink и сходни услуги, няма да имат никакви проблеми заради 5G”.

Dish не коментира конкретните обвинения на SpaceX. FCC също не е коментирала темата. В по-рано изказване от март т.г. председателя на FCC Джесика Росенуорсел описва казуса като един от най-сложните пред комисията. Тогава тя казва, че ще е нужна много техническа работа, за да се гарантира, че няма да има проблеми между сигналите.

FCC не се е ангажирала със срок за намиране на решение. Междувременно обаче спорът между компаниите се разгорещява. CNN отбелязва, че към май месец Dish има около 8.2 млн. мобилни абонати, докато SpaceX има общо около 400 00 клиенти на Starlink по света.

Related Posts