Време ли е за нов опит за mmWave

mmWave технологията има голям потенциал. Поне така казват множество експерти, които прогнозират, че тя ще е бъдещето на мобилните комуникации вече повече от десетилетие. Въпреки това и досега mmWave мрежите са много малко, а очакванията са, че 5G ще промени ситуацията.

Поне до момента обаче, mmWave остава на заден план и при 5G мрежите. Според данни на Dell’Oro Group, към 2021 г. mmWave е генерирала не повече от 2% от RAN пазара на оборудване. А краткосрочните прогнози не очакват особена промяна. Но това не означава, че mmWave няма шанс.

Недостатъци срещу предимства

mmWave предлага значително по-голям капацитет и по-високи скорости спрямо по-популярните към момента честоти в т.нар. Sub-6GHz спектър. Цената за реализирането им обаче е доста висока. Оборудването е скъпо, а обхватът доста по-малък спрямо другите честоти. Това означава, че са нужни повече „клетки“, което допълнително оскъпява подобен проект.

Според Стефан Понграц от Dell’Oro, за да може mmWave да има по-голяма роля в плановете на телекомите, е „критично да се подобри икономиката“ на спектъра. „Не липсват иновации в този аспект, като увеличаването на новините и тестовете за нови мощности и идеи си заслужава нов поглед над нещата и може потенциално да павира пътя за следващата фаза на mmWave пътешествието“, смята Понграц.

Той дава за пример новото поколение на малките клетки на Qualcomm. Дизайнът има за цел потенциално увеличение на обхвата им с 240%, като същевременно свали разходите с 50% спрямо традиционните mmWave системи. Компанията казва, че вижда ръст на интереса към използването на mmWave клетки в САЩ и Япония, които да се монтират на улични стълбове за осветление. Подобни разработки може да са от полза за очакваните увеличения на търсенето на услуги за фиксиран безжичен високоскоростен интернет (FWA).

Huawei също работи по подобно оборудване. ZTE пък тества използване на повече рипитъри, като засега резултатите показват увеличение на обхвата с около 30%. Алтернатива на Pivotal Commware пък постига 50% по-голям обхват с рипитъри. А телекомът T-Mobile в САЩ вече е заявил, че иска да използва mmWave най-вече за FWA услуги, вместо да преработва цялата си мрежа.

Понграц коментира, че тези усилия на производителите на оборудване, в комбинация с интереса на телекомите към FWA, дава възможност на mmWave да си спечели нова вълна на интерес. „Нужно е да съберем още подобни индикатори, за да се развълнуваме, но и първоначалните развития показват, че има надежда за наличието на достатъчно място за mmWave да продължи да се развива“, казва той.

stck-5g-mmwave-antenna
Възходът ще е бавен

Проучване на ResearchAndMarkets от самия край на 2022 г., показва, че mmWave 5G действително отбелязва ръст, но той ще е бавен. Основни сектори, които проявяват интерес към технологията, са телекомуникации, здравни заведения и системи за сигурност. Основната причина е една и съща – капацитетът на mmWave бързо да пренася огромни обеми от информация.

Въпреки това пазарът се увеличава малко и бавно. Анализаторите прогнозират, че към 2030 г. 5G mmWave пазарът ще достигне 7.51 млрд. долара. Според тях за 2022 г. той ще е около 2.57 млрд. долара. Това са сериозни суми, но далеч от десетките милиарди, които се харчат всяка година за мрежово оборудване.

А според още един анализ и прогноза, този път на S&P Global Market Intelligence, средните честотни ленти и mmWave ще се позиционират като основен избор за бъдещите 5G разгръщания. За 31% от респондентите в проучването, mmWave ще е вторият избор след „класиката – 3GHz-4GHz.

Related Posts