5G ще е в основата на дигиталната екосистема и икономика

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) са готови за следващата „вълна“ на тяхното развитие. При нея основното внимание ще е създаването на добавена стойност за клиентите, екосистемата и икономиката.

Мобилната свързаност ще продължи да бъде от основно значение за хора и фирми по света и мнозина от най-уязвимите в обществото всъщност разчитат именно на нея, за да имат връзка със света. Това коментира GSMA Intelligence в свой анализ и прогноза за мобилната икономика през 2023 г.

Организацията посочва, че през 2022 г. общо 5.4 млрд. души по света са използвали мобилна услуга. До 2030 г. техният брой ще се увеличи с още 865 млн. Повече от половината ще са от Южна Азия и средна и южна Африка. Преобладаващата част ще са млади хора и в извънградски райони.

От всички мобилни абонати, 4.5 млрд. души използват и мобилен интернет. Техният брой ще се увеличи с още 1 млрд. души до 2030 г. Това ясно показва, че мобилният интернет ще става все по-важен както за хората, така и за бизнеса. Още 1 млрд. нови потребители значително увеличава пазара и възможностите за развитие.

5G скорост
Бляскавото бъдеще на 5G

Съответно това повишава и значимостта на мобилните мрежи. А най-важна сред тях ще бъде 5G. Новото поколение набира популярност и вече е „мейнстрийм“ в някои държави. До края на годината се очаква над половината от връзките в САЩ и Южна Корея да са 5G. GSMA Intelligence прогнозира, че в рамките на това десетилетие 5G ще стане доминиращата мобилна технология и ще прехвърли 5 млрд. активни връзки.

А развитието и разгръщането на 5G тепърва започва. GSMA отбелязва, че към януари 2023 г. по света има 229 работещи комерсиални 5G мрежи. Очаква се такива да тръгнат на още 30 пазара тази година. Също така вече има над 700 5G модела смартфони на пазара, включително и в по-ниския ценови клас под 300 долара, като постепенно 5G ще си проправи пъти до най-евтините смартфони.

Предстои и разгръщането на потенциала на 5G услуги като фиксиран домашен 5G интернет, който започва да се предлага от все повече телекоми. GSMA Intelligence посочва, че 5G абонатите най-често са активни потребители, които имат нужда от по-добра връзка, затова преминават от предишните поколения към нея, за да използват стрийминг услуги, връзка с повече устройства и т.н. А не трябва да се забравя, че постепенно ще бъдат спирани и по-старите мрежи 2G и 3G, което също ще спомогне за увеличаването на 5G абонатите.

5G Tower
Голямата отговорност на 5G

При положение, че над половината от населението на планетата ще използва мобилна свързаност и интернет, значението на тези мрежи ще е много голям. Дори и сега това е така. През 2022 г. мобилните технологии са генерирали 5.2 трилиона долара икономическа активност, което е равно на 5G от световния БВП.

До 2030 г. сумата ще надхвърли 6 трлн. долара. Мобилната екосистема е отговорна директно и индиректно за 28 млн. работни места през 2022г. 5G ще се превърне в един от основните начини за връзка на хората, както и ще увеличи приноса на технологиите към икономиката.

GSMA Intelligence очаква през 2030 г. 5G мрежите да донесат на глобалната икономика над 950 млрд. долара. По-голямата част от сумата ще идва от развитите райони. Полза ще има за всички индустрии, но някои от тях ще успеят да извлекат повече от останалите. Прогнозата за следващите 10 години е, че 46% от ползите ще бъдат генерирани от сектора за услуги, а 33% – от производствения сектор и конкретно умни заводи, градове и енергопреносни мрежи.

„35 години след началото на мобилната индустрия имаме невероятната възможност отново да подобрим живота на хората. Без телекомите няма бъдеще“, казва Хосе Мария Алварес-Палете, председател на борда и изпълнителен директор на Telefonica по време на Световния мобилен конгрес в Барселона по-рано т.г. Според него операторите са в позиция да помогнат за развитието на дигиталната ера, а тя ще има много големи и специфични изисквания, както от техническа, така и от бизнес гледка точка.

Телекомите имат възможност да помогнат за реализирането на тези амбиции, като ще работят заедно с институции, ИТ гиганти и други индустрии, за да постигнат целите. „Клаудът беше голяма промяна за технологиите, но той няма да може да се справи с целия трафик, който Web3 генерира. Време е да слеем най-доброто на Земята с най-доброто от клауда. Време е за съвместна работа между телекоми, ИТ гиганти и индустрии“, казва още той.

Related Posts