Ericsson прогнозира голямо бъдеще на E-band спектъра

В момента голяма част от базовите станции на 5G мрежите разчитат на оптични трасета за своята свързаност с опорната инфраструктура. По-отдалечените използват мобилна мрежа, но тя има своите ограничения.

Не и ако се използват високи честоти от т.нар. E-band спектър – 71GHz до 86GHz. Това казва Ericsson в своя редовен доклад Microwave Outlook 2023. Според компанията E-band спектърът може да покрие нуждите за опорна връзка на повечето 5G базови станции още до 2030 г. Освен техническите предимства на E-band, друго голямо негово преимущество е, че е свободен в районите, където вече се намира 90% от световното население.

stck-mobile-cell-tower-radiation
5G ще има стабилна опора

Ericsson са използвали симулации от опорните мрежи на три европейски града, за да направят своя анализ. Докладът отчита, че друга голяма роля ще имат оптичните трасета. Компанията прогнозира, че до 2030 г. E-band и оптиката ще си поделят по 50% от опорните трасета за базовите станции на 5G мрежите. Логично, E-band ще е предпочитаното решение за местата, където няма оптика и за извънградските райони, където е по-скъпо прокарването ѝ.

Разгръщането на E-band ще зависи и от региона. Ericsson очаква Индия да е сред страните, които ще имат най-голяма полза от E-band. Прогнозите са, че в следващите години страната ще отчита най-големите ръстове на 5G абонати и потребление и ще се нуждае от бързо изграждане на базови станции. E-Band и комбинацията от допълнителни честоти в 13GHz, 15GHz и 23GHz ще позволи пълноценно разгръщане на 5G мрежите и осигуряване на достатъчно покритие на големи дистанции и нужния опорен капацитет.

Анализът на Ericsson показва, че от 2021 г. досега над 20 допълнителни държави са отворили E-band за комерсиално използване. В Индия спектърът моментално е използван с отварянето му именно за „опора“ на 5G клетките.

„Нашата симулация на опорни мрежи от три реални европейски града с различна плътност на връзките към E-band показва, че E-band може осигури достатъчен капацитет за много години напред“, казва Ericsson. Прогнозата на компанията е до 2030 г.,защото след това се очаква започването на изграждането на 6G мрежите.

„Трудно е да се предвиди какво ще стане след 2030 г. с навлизането на 6G. Със сигурност обаче можем да заключим, че E-band ще бъде ефективно решение за опорен капацитет за повечето 5G и 5G-Advanced решения до и след 2030 г“, казва Ericsson.

Още много иновации

Докладът предвижда, че можем да очакваме още много иновации за мобилната инфраструктура. Това включва подобрения в антените и дългоочакваната автоматизация на мрежите с помощта на изкуствен интелект.

От гледна точка на антените, Ericsson казва, че ще има нови разработки, които да подобрят разпръскването на сигнала в мрежи с висока плътност, ще намалят разходите и ще подобрят общата производителност. Могат да се очакват и антени с подобрена работа с няколко честоти едновременно и по-добра устойчивост на атмосферните условия.

Изкуственият интелект пък ще може да подобри цялостната работа на мрежите и да намали оперативните разходи. Според Ericsson, при въвеждане на автоматизация с помощта на AI, физическите посещения на място на базовите станции ще се намалят с поне 40%. Ще се спести и много време в справяне с различни проблеми. Операторите могат да очакват и подобрение в предвиждането на проблеми и планирането.

„Прецизното предвиждане на бъдещето изисква добро разбиране на миналото в комбинация с пазарни и технологични прозрения. Това прави Microwave Outlook изключително релевантен доклад,” казва Микаел Йоберг, изпълняващ длъжността ръководител на микровълнови системи, Business Area Networks, Ericsson пред VanillaPlus. „Представяйки 10-то издание на доклада, се радваме да видим, че през последното десетилетие от публикуването му, Ericsson Microwave Outlook започна да се счита за основния източник на прозрения и тенденции в индустрията за безжични преносни връзки.“

Related Posts