Анализатори: 5G мрежите ще се развихрят през втората половина на десетилетието

Напоследък има известен негативизъм около развитието на 5G мрежите, но според прогноза на CCS Insight втората половина на десетилетието ще обърне тенденцията. Анализаторите дават прогноза за следващите няколко години и развитието на ключови сектори от ИТ индустрията. Сред тях са и мобилните и кабелните мрежи за пренос на данни.

Според анализаторите предстоят трудни години за мобилните оператори. Основната причина ще е потенциалното навлизане на сериозни нови конкуренти в Европа. При правилна реакция от страна на телекомите обаче, това може да се окаже и предимство.

Идват големи играчи

Анализаторите очакват Cellnex, която в момента придобива базовите станции на доста оператори в Европа, да започне да добавя и свое оборудване към някои от тях и да разшири услугите си. Включително да предлага капацитет и на други телекоми през готовите кули. Според CCS Insights, има и вероятност компанията да пусне своя услуга и да стане директен конкурент на операторите, казва Кестер Ман пред LightReading.

Друг голям играч, който може да навлезе на европейския пазар е Google. Името на ИТ гиганта се свързва с търсачката и онлайн услуги, но той има и бизнес като интернет доставчик. За момента той е само в САЩ, но има слухове, че обмисля сериозно да започне да предлага услугата Google Fiber и в поне една европейска страна през 2026 г. Това може да е още един начин за компанията да предлага другите си услуги като телевизия, умни устройства за дома и т.н. Те може да се окажат част и от пакет с високоскоростна интернет услуга.

В началото пазарът ще е много малък, но при достатъчно голям интерес, може да започне бързо да се разрастват. Това ще се окаже проблем за операторите, защото точно по това време те ще акцентират все повече и над предложенията си за домашен интернет, включително безжичен фиксиран достъп. Именно 5G FWA ще е сред ключовите технологии и услуги през втората половина на десетилетието.

Подобен развой на нещата ще постави и още едно предизвикателство пред операторите, коментира Ман. А то е, че телекомите ще са в ситуация, в която ще усещат натиск от големите имена, които ще са техни конкуренти, но същевременно ще трябва и да работят добре с тях, защото услугите им ще се използват от много техни клиенти и няма да искат да ги изтласкат към тях.

Мускулите на 5G

По същото време операторите ще трябва да обърнат и по-голямо внимание на 5G мрежите си. Според CSS Insight през втората половина на десетилетието телекомите ще започнат да акцентират на самостоятелните си 5G мрежи (5G SA), като ще обърнат внимание на ползите като мрежови срезове, частни мрежи и капацитет и умните градове.

Анализаторите прогнозират, че до 2027 г. по света ще има над 45 000 частни мобилни мрежи. По-голямата част от тях ще са реализирани именно чрез мрежови срезове. Това ще е предпочитаният метод за изграждане и използване на такива частни мрежи. CSS Insight дори очаква, че през 2030 г. частните мрежови срезове ще са повече от самостоятелните частни мрежи.

Процесът ще започне още около 2026 г. Тогава мрежовите срезове ще привлекат вниманието и доверието на бизнеса и платформи тип „комуникации като услуга“ ще стават все по-популярни. 5G SA ще отвори и още много нови възможности, коментира Ман. Какво ще е тяхното оползотворяване обаче отново зависи от едно конкретно и голямо предизвикателство и то не е техническо.

То е как телеком индустрията ще успее да представи тези ползи на бизнеса и как ще убеди различните сектори, че 5G SA е комуникационното решение, от което се нуждаят и има смисъл да инвестират в него. Това е проблем, който мнозина смятат, че „спъва“ и сегашното разгръщане на 5G, като надеждите са, че той все пак ще намери своето решение и с техническото обезпечаване на мрежите.

Related Posts