Ще успеят ли 5G мрежите да превземат и световния океан

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) бързо увеличават своето териториално покритие. Техните услуги стават достъпни за все повече хора, но на сушата. Има ли смисъл от 5G услуги в морето? Според водещи телекоми и производители на оборудване – да и полагат доста усилия, за да реализират тази цел.

Защо 5G е нужен в морето? Има доста причини. Технологията ще е от полза за крайбрежни проекти и пътувания. Може да се прилага и за нефтени платформи, подобряване на бреговата охрана, риболова и др. А големите круизни кораби може да се възползват от частни 5G мрежи, които да осигуряват качествен интернет за пасажерите, както и за всички интелигентни системи.

5G по вода

Вече доста телекоми и производители разработват и тестват 5G оборудване и услуги за използване по вода. Дори има и специализирани компании, които са създадени само с тази цел. Това показва, че нишата определено е атрактивна и има нужния икономически потенциал.

AT&T и американското следдипломно морско училище разработват множество решения и идеи за морски технологии, свързани с 5G. Те покриват споменатия вече спектър от потенциални дейности и отварят вратата за автоматизация на множество елементи на бреговата охрана, анализа на околната среда и др. В разработката е включен и т.нар. edge computing – решение, при което близо до конкретното място се разполага изчислителен сървър. Той извършва по-голямата част от компютърната обработка (например данните от множество IoT сензори) и улеснява работата на локални системи, тъй като информация се изпраща до дейта център само при необходимост.

Вече е изградена тестовата инфраструктура, като в рамките на училището има и направена базова станция с малък обсег, която да позволи различни експерименти и обучения на по-малка площ. Това включва дори тестване на автономни превозни средства.

Vodafone също работи по морски 5G проекти. Компанията обръща внимание на управлението на морския трафик. Тя дава за пример, че само през пристанището на Барселона преминават около 9000 кораба годишно. Точното управление на този огромен трафик е от голямо значение и комбинация от 5G мрежа, изкуствен интелект, IoT сензори и Edge computing решения могат да помогнат. Проектът има подкрепата на местното правителство и вече е в пилотна фаза.

Компанията е направила и частна 4G/5G мрежа в Плимут Саунд заедно с Nokia, която е първата в света морска тестова зона. В нея се изпробват различни технологии, които се възползват от характеристиките на 5G. Например автономни кораби, умни буйове за анализ на химически и физически параметри на морето и др. Мрежата покрива дистанция до около 32 км. от брега. Всички тези технологии са само началото и ще позволят „създаването на неща, които дори още не сме си представили“, казва Vodafone.

oxygen-water-dive
Различни подходи за сходни резултати

ZTE и China Mobile също имат доста амбициозен морски 5G проект. Той започва в китайската провинция Фуджиан, като са изградили триизмерно решение за мрежа тип три-в-едно. Тя комбинира мрежа над сушата, мрежа над водата и мрежа за плавателни средства. Така се осигуряват комуникационните нужди на трите специфични сфери в целия район. Мрежата разчита на технологията за обединяване на честоти, за да увеличи капацитета и обхвата си, като е интегрирано и използването на сателити.

Сухоземната част на 5G мрежата осигурява 10 км. покритие около брега. Тя е подходяща за умни пристанища, риболов и др. дейности на брега и близо до него. Мрежата предлага 100Mbps скорост на сваляне и 5Mbps на качване, като има възможност и за добавяне на частни мрежи за индустриални паркове.

Морската част на мрежата е насочена само към водата и е разделена на две части. Първата е крайбрежна и покрива от 10-тия км до 30 км. от брега. Втората е за открито море и достига от 30-тия км до 50 км. Тя също осигурява до 100Mbps скорост за теглене и до 3Mbps за качване. ZTE казва, че по-ниската скорост гарантира стабилност на сигнала.

Третата част на мрежата е за корабите. Основната ѝ цел е да покрива международно трасе за кораби с тегло 10 000 тона. Тя е за дистанции над 50 км., като разчита и на комбинация с 5G и сателити. Има и функция за интелигентно превключване между две мрежи, за да се намалят разходите за потребителите.

Технологията ще е от полза за туризма, риболова и много други дейности. Фуджиан е район, който използва и голям брой вятърни генератори, които са разположени близо до брега. Те влизат и в ролята на 5G базови станции, което помага за увеличаване на покритието. Операторите на генераторите пък получават високоскоростна връзка до всеки от тях, за да могат да следят в реално време тяхното състояние.

Изграждането на 5G мрежи покрай брега със сигурност ще стане масово явление. Най-малкото защото има и голям интерес от страна на притежателите и операторите на яхти. Много пристанищни градове вече имат или изграждат нужното 5G покритие за акостирали яхти в близост до тях, отбелязва OceanWeb. Морското бъдеще на 5G изглежда също толкова атрактивно, като сухоземното и изобилства от множество потенциални възможности за бизнес развитие.

Related Posts