Индия ще проведе 5G търг през 2022 г. в подкрепа на технологичната икономика

Бюджетът на Индия за фискалната 2022-23 г. даде тласък на технологичния сектор, като министърът на финансите обяви план за продажба на търг на 5G честоти през тази година и настоя за проектиране и по-широко местно производство на телекомуникационни и електронни продукти.

Търгът на радиочестоти в Индия (вторият по големина пазар на безжични услуги в света с над един милиард абонати) ще даде началото на въвеждането на телекомуникационни услуги от следващо поколение 5G до края на март 2023 г., заяви министърът на финансите Нирмала Ситараман пред парламента при представянето на бюджета на страната във вторник.

По време на брифинг Ситараман отказа да спекулира с това колко приходи ще донесе търгът за 5G.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди също така ще предложи стимули за насърчаване на повече производство, основано на дизайн, за да се стимулира 5G в страната. Ситараман добави, че до 2025 г. всички села в Индия вероятно ще бъдат свързани с оптични кабелни мрежи за по-бързи широколентови услуги.

“Съобщението на министъра на финансите относно търга за 5G спектър и 100% оптична свързаност с модел на публично-частно партньорство ще даде тласък на изграждането на повсеместна и надеждна интернет свързаност”, казва Нитин Бансал, управляващ директор за Индия в шведския производител на телекомуникационно оборудване Ericsson.

“Инициативите за проектиране на 5G също ще засилят инициативата “Make in India” и ще допринесат за превръщането на Индия в световен производствен център.

Индия 5G

Миналата година Индия спаси закъсалия си телекомуникационен сектор с редица мерки, включително четиригодишен мораториум върху дължимите плащания за радиовълни и разрешение на мобилните оператори да преобразуват лихвите, които дължат на Ню Делхи, в собствен капитал.

Това помогна на телекомуникационните компании да освободят парични средства, за да инвестират в растеж и разширяване, което може да превърне тазгодишния търг за 5G честоти в гореща надпревара между трите основни оператора в страната – Reliance Jio, Bharti Airtel и Vodafone Idea.

Jio, телеком оператора собственост на конгломерата Reliance Industries, което има сред поддръжниците си световните технологични гиганти Facebook и Google, вече заяви, че ще бъде първият оператор, който ще стартира 5G услуги в Индия.

Във вторник Индия обяви и план за постепенно повишаване на данъците върху вноса на някои компоненти, използвани в електронни продукти като смарт часовници и слушалки, за да се стимулира местното производство.

Правителството на Моди използва данъчни бариери за вноса и стимули, свързани с производството, за да повиши производството на електроника в Индия. Този ход помогна на компании, сред които Foxconn и Wistron, които са ключовите доставчици на Apple, да разширят дейността си на местно ниво и превърна Индия във втория по големина производител на смартфони в света.