Open RAN с няколко малки, но важни победи в Европа

Изминалата 2021 г. беше трудна за Open RAN технологията. Очакваше се, че 5G мрежите ще се отразят благоприятно на Open RAN и ще мотивират повечето телекоми и производители на оборудване да преминат към оборудване, което е взаимосъвместимо. Към края на годината имаше доста критики, че това не се случва, но сякаш те са били прибързани, ако съдим от последните резултати.

Новата година започва доста по-добре за Open RAN. Тя записа няколко малки „победи“, особено в Европа, а няколко доклада и прогнози запазват оптимистични нагласи за краткосрочното ѝ развитие. Ако в края на 2021 г. изглеждаше, че 6G мрежите ще са истинският катализатор за Open RAN, в началото на 2022 г. изглежда, че все пак 5G ще свърши по-трудната част от задачата и по поставянето на основите и извървяването на трудните първи стъпки.

Бързай бавно

Анализаторите от Dell’Oro публикуваха резултати от последното си проучване и казват, че Open RAN „напредва по-бързо от очакваното“. Пред LightReading те коментират, че не са очаквали Open RAN да вземе едноцифрен дял от общия пазар за толкова кратко време. Ако темпото се запази, до 2026 г. Open RAN ще е 15% от целия пазар за 2G-5G оборудване.

Според тях, макар да има проблеми в някои сфери, Open RAN вече създава „здравословна инерция в множество райони“. Те прогнозират, че архитектурата ще успее да изпълни първите стъпки в приемането и внедряването си още преди да дойде време за 6G мрежи. А това означава, че именно 5G мрежите ще са първите, които ще имат най-голямо взаимодействие с Open RAN.

Dell’Oro посочва и няколко основни риска и проблеми, които технологията трябва да реши преди големия си възход. Основният риск е притеснението на операторите за разходите, които ще са нужни спрямо стандартното RAN оборудване, което е обвързано с конкретен производител. Също така може да има твърде голяма разлика между възможностите на утвърдените производители и по-новите, които сега навлизат на пазара, възползвайки се от повечето възможности на Open RAN за по-малки имена.

В момента те не успяват да настигнат по технологични възможности големите играчи, казват анализаторите. Това не е достатъчно да „спъне“ Open RAN, но трябва да се наблюдава внимателно, тъй като една от рекламираните ползи на тази архитектура е именно възможността да се използва и оборудване от по-малки производители, редом с това на големите, за да се създават различни специфични комбинации от технологии и функции.

stck-digital-europe-map-grid-crop
Европа този път не изостава

За съжаление сме свикнали Европа да има предимно догонваща роля по отношение на новите технологии. Европейският съюз не може да се похвали с особено много ИТ гиганти, изостава и в навлизането на 5G мрежите спрямо другите региони.

Open RAN обаче може да е изключението. Dell’Oro отбелязва, че от 2018 г. насам Китай е лидер на целия RAN пазар, но там пикът е достигнат и започва спад на приходите, който ще продължи през следващите години и ще е по-голям от средния за света. 5G като цяло вече държи над половината от целия RAN пазар  и до 2026 г. ще завземе 75% от него.

Активността на европейските телекоми и производители на оборудване в Open RAN сектора остава сериозна. Само през януари т.г. имаше няколко важни новини в сферата.

Една от тях е, че Telefonica, която обяви, че е активирала първите си мини клетки в Мюнхен и те използват Open RAN. Това е примерен проект, като Telefonica иска да продължи с активирането на още подобни малки клетки и в други големи градове в Германия.

Два дни по-късно Vodafone UK обяви, че заедно със Samsung са пуснали първата 5G Open RAN станция във Великобритания. Планът на Vodafone е да развие още над 2500 Open RAN 5G клетки в цяла Европа. Двете компании имат амбицията да продължат да развиват Open RAN и занапред.

Около седмица по-късно и Nokia представи проекти в тази сфера. Един от тях е извършен с телекома EE в Англия, като там са завършили тестове с Open RAN оборудване и функции за него. Тестван е и интелигентен контролер за OpenRAN на Nokia, който да управлява няколко клетки и да оптимизира съвместната им производителност.

Собственикът на ЕЕ, BT, също обяви, че ще продължи да развива Open RAN с партньорите си и иска архитектурата да „стане смислена, зряла и мащабируема опция за мрежова оптимизация възможно най-скоро“.

Междувременно продължават и по-малки, но амбициозни проекти. В Германия новият оператор 1&1 Drillisch AG иска да изгради цялата си мобилна мрежа само с Open RAN оборудване, съобщава Forbes. Това ще е по-дългосрочен проект, който ще продължи дори и през следващото десетилетие. Всичко това показва, че въпреки сравнително трудния старт, Open RAN започва да натрупва инерция, която през 2022 г. ще бъде решаваща за бъдещето на технологията.

Related Posts