5G и изкуственият интелект взаимно могат да се изстрелят нагоре

Изкуственият интелект е технология, която ще промени света, но това няма да стане изведнъж. Тя се развива постепенно вече десетилетия и ще продължи да напредва устремено. Очакванията за мобилните мрежи от пето поколение са, че ще бъдат основата за множество нови технологии, които също да променят света.

В момента и изкуственият интелект (AI) и 5G са в сходна ситуация. И двете технологии са развити доста добре, но все още не са достигнали рубикона на своя потенциал и масовост. Всъщност, те могат да обединят сили и взаимно да си помогнат да се превърнат в очаквания хит на ИТ индустрията. Това няма да е лесно, но не е и невъзможно.

Очаквано добра комбинация

AI и 5G са двата най-важни елемента, които ще задвижат футуристичните иновации, коментира основателят на Haptik Аакрит Ваиш за изданието Entrepreneur. Според него двете технологии са синергични и си помагат взаимно за своето развитие.

Основният принос на AI за 5G е в разгръщането и управлението на мрежите. Чрез умни алгоритми може да се изберат по-добри места за разположение на базовите станции и за оптимизиране на техните настройки. След това изкуственият интелект може да автоматизира голяма част от поддръжката на мрежата, включително да управлява базовите станции според натоварването им в реално време. Умните системи помагат и за превантивна поддръжка, както и за подобрявана на киберсигурността.

Всичко това ще позволи на 5G да постигне и разгърне пълния си технологичен потенциал. А това трябва да направи мобилните мрежи от пето поколение много по-атрактивни за бизнеса и за използването им за различни цели и нови технологии и услуги. Според Ваиш комбинацията от 5G и AI може да преобрази всяка индустрия. И това е процес, който не е някъде далеч в бъдещето, а вече е започнал да тече в не малко сфери.

Smart City Traffic Isometric Composition
Решаването на проблеми е факт

Ваиш посочва, че както изкуственият интелект ще помогне на 5G мрежите да функционират, така и те ще са от полза за AI да реализира своя потенциал в други сфери. Например да получава информация в реално време за състоянието на трафика в натоварен град. Или да извършва автоматизирано наблюдение на важна инфраструктура и машини в заводи, като разчита на висококачествено видео с висока резолюция, предавано поточно в реално време.

Подобни дейности изискват именно мрежи с висока скорост и капацитет, които да предават голям обем данни продължително време. 5G може да събира данните от голям брой устройства в IoT среда и да ги предава до център за данни, за да бъдат обработени и анализирани от изкуствен интелект, който да вземе нужните решения и да ги изпрати до други устройства през 5G, за да започнат да ги прилагат.

В автомобилните заводи например двете технологии си помагат за откриване на дефекти в процеса на работа по новите коли. Визуалната инспекция може да се извършва от камери, които следят автоматизираната поточна линия, а умни алгоритми следят всеки детайл и сигнализират при отклонения.

Благодарение на ниската латентност и високите скорости, които предлагат 5G мрежите, изкуственият интелект може да разчита на много по-прецизни данни, които да получава по-бързо. Това значително повишава ефикасността и на самите умни алгоритми, които могат да взимат още по-разумни решения.

Именно затова 5G и AI са две революционни технологии, които не само могат, но трябва да си помагат една на друга за своето развитие и прилагане. Те вече го правят, като за сега усилията им може да не са толкова видими за масовия потребител, но постепенно и и неусетно, това ще започне да се случва.

Related Posts