Ползите от 5G за крайните потребители

З

а какво ми е 5G? Заради по-високи скорости ли, че те и в момента са достатъчно бързи“. Сигурно ви е познат този аргумент сред различните скептици на технологията. Петото поколение мобилни мрежи няма да се изчерпа само с много по-бърз интернет достъп. Вярно е, че това ще е първото нещо, което масовият потребител ще получи – високи скорости за мобилни устройства или за доставката на широколентов сигнал без необходимостта от ползването на кабели.

В дългосрочен план, 5G ще трансформира целия свят около нас. По-големият ефект ще се усети при производството, бизнеса, обществените услуги и много други. Дори те в един момент ще засегнат крайния потребител, който ще има достъп до съвсем нови и непознати възможности, създадени от по-свързаната околна среда.

Дори само увеличените възможности на 5G спрямо скоростите, липсата на забавяне (latency) или много по-големия капацитет за пренос на данни ще промени доста живота на обикновените хора. Голяма част от изброените по-долу приложения са или трудно изпълними, или с ограничени възможности, или са напълно невъзможни за реализация с ползването на настоящите технологии.

Приложенията на 5G

Виртуална и добавена реалност, стрийминг в 8K

4

G позволи стрийминга на FullHD видео и филми през всякакви устройства, като смартфони, таблети и лаптопи. При това без да сте обвързани с WiFi безжична мрежа или кабел. Гледането на сериали или филми в метрото е нормална гледка.

5G преминава на съвсем различно ниво, като чрез по-големия капацитет, ще отвори вратите за много по-тежките и обемни файлове. Като например 4K и дори 8K резолюции или пък съдържание в 3D формат за виртуална или добавена реалност.

Събитията в момента могат да се излъчват на живо във FullHD, докато през новата мрежа това може да става в 360-градусова обстановка чрез виртуална реалност. С други думи – ще можете да се пренесете буквално на мястото на събитието. Приложенията за забавления са безкрайни – виртуални мачове, 3D новини, интерактивни елементи.

Истински безжичен широколентов домашен интернет

Е

дна от големите рекламни възможности на 4G в първите месеци след навлизането на технологията е достъпа до широколентов домашен интернет. Досегашната услуга има някои недостатъци. Зависимостта от ограничената в момента мобилна мрежа, забавянето и по-малкия капацитет на връзка. 5G се предполага, че ще „излекува“ всички тези проблеми и ще позволи доставката на домашен интернет без да е необходимо да бъдете напълно свързани с оптични кабели.

Умен дом

Н

ай-популярните и познати приложения на Интернет на нещата (IoT) са в рамките на т.нар. умен дом. Тази визия включва различни свързани уреди, като печки, телевизори, часовници, лампи, крушки, хладилници, термостати, отоплителни тела и др. Не говорим само за дистанционен контрол, но и за автоматизираните им действия между самите тях в един момент. Някои концепции, дори отиват по-далеч – умни бои, които да се сменят цвета в зависимост от настроението на собственика си.

По време на коронавирус пандемията, доста домашни мрежи буквално „издъхнаха“ от свързаните към тях устройства. 5G ще може да предостави много по-голям капацитет за тях и няма да се срине връзката ако се „закачат“ повече от 5 или 10 джаджи.

Ползването на изцяло нови услуги

И

стинските нови ползи за потребителите ще дойдат повече като вследствие на използването на 5G връзката от бизнеса. По този начин ще бъде създадена цяла палитра от изцяло иновативни услуги. Например, изграждането на мержа от автономни таксита, доставки с дрони, дистанционно образование и работа.

Последните две набраха доста скорост, покрай коронавирус пандемията и бяха ключови в запазването на икономическата активност в екстремни условия. Всичките възможности от подобряването на заобикалящата среда чрез умно земеделие и умен град, дигитализирана публична администрация, и много други.

Електронно здравеопазване

Е

дна сред новите услуги, които 5G ще създаде е електронното здравеопазване, като него ще разгледаме отделно. То може да засили превенцията на различни болести или състояния, чрез личното следене на редица нови биометрични функции, чрез различни носими устройства.

Важен елемент е, че дигитализацията на процесите ще освободи много време на практикуващите лекари и те ще могат да се концентрират много повече върху самите пациенти, вместо върху административни задачи. Дефицитът на медицинския персонал е ключов, особено в България, където има отлив на специалисти в посока Западна Европа.

Облачен гейминг

И

деята видеоигрите да се пускат на виртуална машина в отдалечени сървъри, докато потребителите ползват всякакви устройства за да се забавляват на тях, се разработва повече от десетилетие. Оказва се, че най-голямата преграда е технологична – интернет връзката, особено мобилната не е достатъчно стабилна за нормално изживяване. Затова, развитието на облачните гейм услуги зависят директно от бързото и успешно разгръщане на 5G мрежите.

Related Posts