Huawei: Първата фаза на 5G развитието беше успешна за операторите

Първата фаза на развитието и разгръщането на 5G е преминала успешно за мобилните оператори. Това казва президентът на Huawei ICT Strategy & Marketing Пенг Сонг по време на своя реч, част от Mobile World Congress 2023 в Барселона.

Пенг казва, че за първите 3 години от комерсиализирането си, 5G е достигнала същите успехи, колкото 4G за 5 години. 5G например вече може да се похвали с над 20% досег до потребителите. И операторите, които са го постигнали, съобщават за значителен ръст на приходите от мобилни услуги, казва Пенг.

Той допълва, че заради 5G потребителите имат по-голям избор от устройства, съдържание и изживявания. Компаниите могат да разнообразят своите бизнес модели и да предложат повече услуги на клиентите. Пенг коментира, че пазарът се е пренасочил от взимане на решения на база риск към база приходи.

Според данните на Huawei, ключово в този подход е бързото мигриране на потребителите към 5G. Ако оператор успее да мигрира 30% от трафика си към 5G в рамките на 3 години, ще са нужни по-малко от 4 години, за да започне да вижда връщане на инвестицията си. Това може да е още по-бързо, ако телекомът предлага и фиксиран безжичен интернет (FWA) и ToB услуги.

5G мрежите предлагат множество възможности, които позволяват на операторите да разработят различни предложения за различните клиенти. Могат да гарантират капацитет за едни, скорости за други и др. Телекоми в Китай вече разглеждат тези нови казуси, казва Пенг.

Към края на 2022 г. 95 телекома по света предлагат 5G FWA услуги за над 10 млн. домашни потребители. Разгръщането на тази услуга върви добре и тя има потенциал да бъде сериозен конкурент и заместител на традиционния фиксиран интернет, смята Huawei. Компанията очаква 5G FWA да бъде особено популярна в развиващите се пазари.

Huawei отбелязва, че и частните мрежи все още ще разгръщат своя потенциал. Освен това обаче, телекомите може да развият партньорства с корпоративни клиенти през частните 5G мрежи и да им предлагат още повече услуги за дигитална трансформация. Тази ниша може да бъде между 3 и 10 пъти по-голям пазар от самите частни мрежи.

5.5G наближава

Според данни на GSMA и GSA, към декември 2022 г. по света има над 240 комерсиални, действащи 5G мрежи. На пазара има над 1700 различни вида 5G терминали, а броят на 5G потребителите е над 1 млрд. Средният приход от един потребител се е увеличил с 10% за топ 20 на световните оператори.

И макар 5G мрежите да са все още нови в съзнанието на потребителите и бизнеса, наближава и ерата на 5.5G. Huawei очаква 5.5G да предостави 10-кратко подобрение на производителността в практически всеки аспект.

Това означава 10Gbps скорости, 10 пъти повече IoT връзки и намаляване на латентността 10 пъти, отбелязва Telecoms.com. Huawei очаква 5.5G да намали 10 пъти и консумацията на енергия спрямо терабайт, както и мрежите да бъдат 10 пъти по-интелигентни.

Ползите от тези разработки ще са още повече интерактивни услуги. Huawei иска чрез 5.5G да се развият и популяризират още технологии. Например виртуална реалност с 24K резолюция, 3D видео без очила и др. И тези технологии да се използват от над 1 млрд. души. Huawei прогнозира още, че до 2030 г. частните мобилни мрежи ще увеличат своя брой драстично и от 10 000 сега, ще достигнат 1 млн.

Related Posts