Телекомите искат подобрение на сигурността на 5G SA

Мобилните оператори искат повече и по-добри защити за 5G мрежите, особено самостоятелните (SA). Това показва проучване на Nokia и GlobalData, което проверява мненията и настроенията на 50 водещи световни телекома в сферата на мобилните мрежи от пето поколение.

Оказва се, че според операторите, 5G SA може да увеличи уязвимостта на мрежите и инфраструктурата им. От една страна това е заради самото по-отворено естество на технологията. От друга – заради увеличаващия се обем критични активи, които фирмите свързват към мрежите.

stck-5g-antenna-safety
Повече внимание

Анализът на GlobalData открива, че 56% от телекомите смятат, че трябва значително да подобрят своите киберзащити, за да се справят със специфични за операторите атаки. 68% са на мнение, че трябва да имат по-добра защита и срещу криптовируси.

Анкетираните доставчици на комуникационни услуги са на мнение, че 5G SA ще увеличи рисковете. Около три четвърти от анкетираните коментират, че през последната година са имали до 6 пробива на сигурността си. Резултатите от тях са били проверки от регулатори, загуба на средства, измами и временно спиране на част от мрежовите услуги.

Телекомите коментират, че екипите им за сигурност прекарват твърде много време в ръчното извършване на задачи за киберсигурност, които трябва да са автоматизирани. Причината да не са е, че операторите имат много ниско доверие в наличните софтуерни инструменти за сигурност, които използват. Те смятат, че предложените решения са фрагментирани и твърде бавни за бърза превенция и спиране на заплахите.

Същевременно около половината от телекомите изразяват готовност да подобрят нивото си на сигурност чрез наемането на компании и услуги за сигурност, които предлагат допълнителна експертиза и ресурси.

„Проучването ни показва, че екипите на мобилните оператори правят всичко по силите си с инструментите, с които разполагат. Но с увеличаването на разнообразието от услуги на телекомите, ще има и повече рискове, освен ако не се автоматизират повече от процесите“, казва Анди Хикс, главен анализатор на GlobalData.

От Nokia допълват, че 5G екосистемата води със себе си значителни промени и нови измерения на заплахите за телекомите. Повечето възможности за хакерите не трябва да се подценяват и компаниите са наясно с рисковете. „Откритията на проучването потвърждават критичната нужда на телекомите и корпорациите да увеличават усилията си за защита и да преосмислят инструментите и процесите, които използват, за да преобразят и подсилят сигурността си“, коментира Вишал Сахай, ръководител на отдела Managed Security Services, Cloud and Cognitive Services в Nokia.

5G mmWave
Основните приоритети и тенденции в защитата на 5G

65% от анкетираните телекоми споделят, че екипите им за сигурност прекарват над 30% от времето си в задачи, които могат да се автоматизират. А за 42% от телекомите, делът на това време е още по-голям – над 40%.

Едно от основните предизвикателства за операторите са множеството промени, които навлизат бързо и постоянно в технологиите, които използват. Например контейнерите и огромното разнообразие от инструменти за сигурност с различни аспекти, които объркват екипите. Тази фрагментация намалява ефикасността и забавя работата на служителите, което затруднява допълнително и откриването на заплахи. За 42% от операторите това води и влошаване на ефикасността на самите мерки за сигурност, които те прилагат.

Същевременно, 5G мрежите изискват от телекомите нов подход към сигурността. 40% от тях казват, че се нуждаят от помощ за засичането и реагирането на заплахи в реално време. Общо 70% смятат, че нуждата от помощ не е неизбежна в близко бъдеще. Това отваря възможност за цял нов сегмент в сферата на услугите за киберсигурност.

Друга тенденция е защита „от край до край“ (Е2Е). 56% от операторите казват, че имат нужда значително да подобрят защитите си спрямо специфични за телекомите атаки. Е2Е подходът може да е от полза в решаването на това предизвикателство.

Наскоро и друго проучване, годишният доклад за Дигитална защита на Microsoft, също откри сходни трудности пред телекомите. През последната година Microsoft е засякла значителен ръст на кибератаките срещу критична инфраструктура – от 20% през предишната година, до 40% сега. Основната част е заради войната в Украйна, но има и ръст на активността от други страни, коментира Том Бърт, корпоративен вицепрезидент на Microsoft, цитиран от Telecoms.

Бърт допълва, че много от организациите все още не правят достатъчно, за да се защитят. Средностатистическата голяма компания има около 3500 свързани устройства, които не за защитени дори с базови мерки и хакерите се възползват. Това създава риск и за телекомите. Компаниите трябва да използват поне базовите защити като мултифакторна автентикация, редовно инсталиране на актуализациите, сегментиране на достъпа до системите, използване на модерни решения за сигурност, казва Бърт.

Related Posts