Европейските телекоми искат стрийминг гигантите да помогнат за 5G мрежите

Потреблението на мобилен интернет расте, а с навлизането на 5G мрежите, тенденцията ще се ускори още повече. Това ще води до все по-голямо натоварване на мрежите, което е свързано с още средства за тяхното развитие и поддръжка.

Цялата отговорност пада върху мобилните оператори, които очаквано не харесват тази перспектива, поне в Европа. От известно време те водят активна кампания за споделяне на разходите за развитие на мрежите и те да се разделят между телекомите и ИТ гигантите, чийто услуги, особено стриймингът на видео, най-много натоварват мрежите

Естеството на проблема

Идеята на европейските телекоми се превърна в доста голям казус, който предизвиква спорове на политическо ниво. Европейските институции са тези, които ще трябва да вземат решение, но те, както и страните-членки, са на различни позиции. Затова организации, включително ECTA, се опитват да убедят институциите в своето право. В свое обръщение от средата на септември т.г. ECTA отново призовава институциите към създаване на механизъм за „разумно съучастие“ на стрийминг гигантите към инвестициите за мобилни мрежи.

ECTA обръща внимание, че целта на ЕС за осигуряване на гигабитова свързаност за всички жители на страните-членки и 5G покритие навсякъде до 2030 г. е свързана със значителни инвестиции. Организацията коментира, че членовете ѝ вече отделят около 30% от приходите си всяка година, за развитие на инфраструктурата.

Не трябва да се подценяват и екологичните цели. ECTA коментира, че има „проблематични ситуации, които са особено видими в мобилните мрежи. Например стриймингът на видео с 4K и 8K резолюция, с 60 кад/сек или HDR до мобилно устройство и други малки дисплеи, не подобрява потребителското изживяване спрямо Full HD резолюцията, но увеличава трафика и парниковите емисии“.

„Същевременно това кара операторите да изчисляват мрежите си за по-големи натоварвания от необходимите, което води и до по-големи вредни емисии. Следователно, всяко действие, което води до „Енергийна трезвеност“, трябва да бъде колективно окуражавано от цялата дигитална екосистема. Обаче, както е с водата, докато тя е безплатна, никой не иска да намали дебита от кранчето. Затова трябва да има финансов или регулаторен стимул“, коментира ECTA.

Затова членовете на организацията призовават Европейския съюз да въведе разумни мерки и план за действие, които да покриват нуждите на индустрията, но и да спазват отворените принципи на ЕС, Зелената сделка и смисленото разпределение на отговорностите.

5G europe
Как да се реши ситуацията

Очаквано, казусът породи различни идеи. Повечето от тях вече са отхвърлени, като най-вероятно бяха пуснати в пространството само, за да провокират дебат. През последните месеци различни организации и експерти призоваха да се изготви механизъм, чрез който ИТ гигантите да плащат определен допълнителен данък, който да се разпределя към телекомите за споделяне на разходите по изграждане и поддържане на мобилните мрежи и дигиталната инфраструктура.

Идеята на този механизъм е да взима предвид големината на компанията, на платформата и на типа трафик. Така не е задължително социална мрежа, чийто публикации са предимно с текст, да плаща повече отколкото стрийминг платформа, чийто потребители консумират видео с висока резолюция и съответно натоварват мрежата повече.

Аргументът на телекомите е, че ИТ гигантите и техните услуги извличат най-големите ползи от мобилните мрежи, но не понасят разходите за изграждането и поддръжката им. Самите интернет платформи обаче са на друго мнение и се аргументират, че инвестират в изграждането на центрове за данни, подводни презокеански интернет кабели и друга критична цифрова инфраструктура.

Междувременно, разходите за мобилни мрежи ще продължат да се увеличават, отбелязва Reuters. Прогнозите са, че през 2027 г. всеки потребител на мобилен интернет ще използва средно по 52GB трафик. От тях 79% ще са за видео. А данни на Ericsson Mobility Report показват, че към 2021 г. трафикът през 5G мрежи е бил около 10% от общия мобилен, но през 2027 г. ще е 60%.

stck-digital-eu-gravity
Няма да е лесно

„Трябва да преразгледаме дали регулациите са адаптирани за Google, Apple, Facebook, Amazon и другите ИТ гиганти, които използват капацитета на мобилните оператори“, коментира еврокомисарят Тиери Бретон.

За сега позицията на ЕС е сравнително неутрална, но европейските институции се съгласиха да се проведат дискусии по темата. Част от страните-членки открито подкрепят идеята, но други са против и смятат, че тя ще наруши пазарните принципи и може да доведе до реципрочни мерки в други региони.

През различни позиции ИТ гигантите смятат, че въвеждането на такива похвати ще наруши и интернет неутралността, която трябва да гарантира равноправен достъп до всяко съдържание и да не се позволява сегментиране или приоритизиране на определени платформи. В изявлението си ECTA отхвърля тези опасения и казва, че всякакви мерки трябва да бъдат предприети със запазване на Европейския модел, без да се нарушава конкуренцията.

Бретон казва, че консултациите ще започнат през първото тримесечие на 2023 г. Ще са нужни около 5 до 6 месеца за дебати с различните страни по казуса, експерти и организации. След това Европейската комисия ще изготви предложения. Едва тогава ще може да се премине и към реалната процедура по евентуалното въвеждане на правила, което също може да продължи години и е с неясен резултат.

Related Posts