Как честотният спектър може да помогне на втората вълна на 5G

По време на Световния мобилен конгрес в Барселона по-рано т.г., GSMA Intelligence обяви, че 2023 г. ще е началото на „втората вълна“ на 5G. Това е времето на пълното разгръщане на мрежите и началото на достигане на потенциала на технологията.

Пикът на тази вълна трябва да бъде достигнат през 2025 г., когато ще има 2 млрд. активни 5G връзки. 1 млрд. бяха достигнати към края на 2022 г. За да се реализира втората вълна според очакванията, ще е нужна още доста работа. Това включва и активно участие от институциите, отбелязва GSMA Intelligence в свой анализ. По-конкретно тяхната задача ще е за разпределението на честотния спектър.

stck-5g-mmwave-antenna
Какво е постигнато досега

GSMA Intelligence коментира, че двигател на първата вълна на 5G е бил средният спектър – 1-7GHz. Преобладаващата част от първите 5G мрежи са били пуснати в този спектър. Въпреки това над 230 оператора по света вече имат лицензи и в трите основни диапазона. Средният – 3500MHz се е превърнал в най-популярен, като около 50% от 5G мрежите по света го използват. Ако се броят и случаи, в които няма публична информация, то 80% от 5G мрежите са в 3500MHz, казва GSMA Intelligence.

Очакванията са, че и занапред средният спектър ще е особено важен в градските райони. Според GSMA, около 2GHz среден спектър е нужен за всяка държава до 2030 г., за да се покрият настоящите и бъдещите изисквания на 5G. Следователно, ще трябва да се разпредели още от него в близко бъдеще.

Ниският спектър, под 1GHz е втория по важност. Той дава възможност за бързо разгръщане на покритието на по-големи територии. Чрез него операторите могат да увеличат покритието и да намалят прекъсванията в 5G връзката на потребителите в движение. Тези радиовълни по-лесно преминават и през сгради, което е от полза за подобряване на качеството на услугата. 700MHz е предпочитаната честота в този диапазон, но и 600MHz и 850/900MHz също увеличават своята популярност, особено с освобождаването на ресурси в тях.

5G antenna

Липсващата съставка в първата вълна на 5G е mmWave – милиметровите вълни. Този спектър е най-малко използван от операторите в момента. Той ще е решаващ за 5G да може да постигне целите си. За него има голям потенциал и ползи. От гледна точка на потребителите, това ще са фиксираният безжичен интернет с висока скорост и интересни платформи и технологии като виртуалната реалност, казва GSMA Intelligence.

Основната задача на mmWave ще е към бизнеса. По време на срещата WRC-19, mmWave спектърът в голяма степен е бил хармонизиран. Това ще улесни разпределянето и използването му, но засега се случва бавно. Според данни на GSMA, към края на 2022 г. mmWave честоти са разпределени в 22 държави, а едва 10 предвиждат да направят същото през 2023 г.

Ако в първата вълна на 5G най-важното беше бързото разгръщане и осигуряване на максимално покритие, то във втората задачата е правилното комбиниране на различните честоти, за да се осигури оптимална услуга за всяка нужда – от високоскоростен интернет на всяка улица до специализирани услуги за корпоративни цели. Всичко това ще е възможно с главната роля на mmWave.

Скоростта и качеството на мобилните услуги са пряко свързани с използвания спектър, допълва GSMA Intelligence. По-късно тази година ще е срещата WRC-23, която ще е решаваща за допълнително хармонизиране на 5G спецификациите, стандартите и целите.

В средния спектър ще се обсъжда използването и популяризирането на три основни диапазона – 3300-3800MHz, 4800-4990MHz и 6425-7125MHz. За страните в региона ЕМЕА ще се дискутира използването и на диапазона 470-694MHz за мобилни услуги и по-специално 5G.

Следващата важна задача ще бъде и реалното използване на mmWave. За момента 7% от пуснатите мрежи са в този спектър. Очаквано, желанието на бранша е делът да се увеличи значително и по-бързо, тъй като през втората половина на десетилетието се очаква и 5G-Advanced, която ще „разчита“ на вече добре разпределен и оползотворен честотен спектър.

Related Posts