Тихата атака на Huawei на пазара на 5G смартфони

Huawei отсъстваше от пазара на 5G заради санкциите на САЩ, които не дават достъп на компанията до много чипове, патенти и технологии, които са дело на американски компании. Huawei не разполага(ше) със собствен 5G чип, но сега това вече не е така.

Наскоро компанията без да привлича много внимание пусна на пазара в Китай серията смартфони Mate 60. Те използват модемите Kirin 5G, които са собствена разработка и са произведени във фабрика на SMIC, съобщава LightReading.

Преди четири години Huawei беше в топ пет на производителите на смартфони в света и изглеждаше целеустремена към първото място. Компанията беше и безапелационен лидер в домашния си пазар в Китай. След като тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп въведе санкции срещу Huawei, това ограничи голяма част от бизнеса на компанията със смартфони.

Очаквано, резултатът беше драстично свиване на продажбите на смартфоните на Huawei. Преди 4 години те бяха 54% от всичките ѝ приходи, но сега са около една трета. Въпреки това Huawei не се отказа от този бизнес и използва времето, за да се преструктурира и да изгради независимостта си от други доставчици.

Постепенно Huawei си направи собствена операционна система, съпътстващи услуги и приложения и започна да отличава смартфоните си с функции като повече лукс, мощни камери и т.н. Липсваше само 5G и това беше проблем, тъй като мобилните мрежи от ново поколение са особено популярни в Китай, където е и основният пазар на Huawei.

Поради тази причина компанията дори отстъпи лидерството на Apple и iPhone в страната. Всичко това може да се промени с Mate 60. Анализаторът Куо Мингчи вече прогнозира, че Huawei ще достави 6 млн. бройки от телефона в рамките на първите 4 месеца от пускането му на пазара, т.е. до края на тази година.

Ако това се случи, Huawei ще запише 65% ръст на годишните доставки и те ще достигнат 38 млн. броя. Сходна е и прогнозата на Canalys – поне 35 млн. доставени смартфона от компанията в рамките на годината. Първите индикации са добри. Интересът към Mate 60 в Китай е много голям, като дори има и опашки в някои от магазините на Huawei.

Голямото завръщане

Догодина ще е още по-голямата атака на Huawei към пазара на смартфони. Очакванията са, че компанията ще предложи повече модели в различни класове, включително по-достъпни. Всички те ще използват 5G, което ще увеличи интереса към тях значително.

Според анализаторите от Canalys Huawei може да достигне доставки между 50 млн. и 60 млн. устройства в рамките на 2024 г. По-голямата част от тези продажби ще са в Китай, като битката за първото място с Apple ще стане доста оспорвана.

Анализаторите очакват и увеличаване на продажбите в други страни, предимно в Азия. Голямата борба ще е с Apple в Китай. Huawei е обичан бранд в страната и когато предлага всичко необходимо на потребителите, ще е много трудно да бъде преборен. А именно така започна пътят на компанията и на световната сцена преди години. Сега тя изглежда готова за нов опит да се върне и на глобалния пазар с нови сили и технологии.

Related Posts