Връх Еверест вече е с 5G връзка

Р

азвитието на китайските мрежи от пето поколение (5G) вече достига нови висоти, при това буквално. През април, трите телекома на страната изградиха съвместна базова станция, поддържаща новата технология в подножието на връх Еверест. Доставянето на 5G сигнал на 8 848 метра надморска височина е голямо постижение за операторите.

Тя е изградена съвместно с Huawei, който е един от водещите доставчици на последното поколение мрежово оборудване. Новата базова станция се ползва и от трите мобилни оператора в Китай – China Mobile, China Telecom и China Unicom. Самата тя е разположена на 6 500 метра, която може да достави сигнал до самия връх.

Мрежа в планината

China Mobile 5G Everest Base Station

Планините винаги са били предизвикателство за телекомуникационните инженери. Освен борбата с непристъпния терен, те трябва да могат да изградят по такъв начин базовите станции, че да имат максимално ефективно покритие. Още по-голямата задача е да могат да ги обвържат в единна мрежа.

Затова в началото на април, трите телекома и Huawei изграждат още три такива в основните лагери по пътя за връх Еверест. Те също не са лека задача, тъй като единият е на 5 300 метра надморска височина, а другият – на 5 800 метра. Чрез тях всички, ентусиасти, които искат да достигнат „покрива на света“ ще имат достъп до бърза и достъпна по мобилна мрежа 1 Gbps връзка. Това прави комуникацията между двата лагера и външния свят почти светкавична.

Обстановката там се описва като „изключително екстремна“, което прави разполагането на станциите никак не лека задача. Свръх ниските температури и ледените ветрове са обичайна част от метеорологичните условия. Условията се влошат значително с изкачването към върха, така и новото 5G оборудване разположено в неговото подножие е още по-голямо постижение.

Водещата роля на China Mobile

China Mobile 5G Everest

Най-големият телеком в Китай – China Mobile играе водещата роля в изграждането на новата 5G мрежа. Близо 150 нейни служители участват в проекта, който включва освен разполагането на новите базови станции, така и в полагането на допълнителна оптична връзка, както и в модернизирането на съществуваща вече инфраструктура, която се намира в близост.

От China Mobile коментират, че проектът „не е просто още едно предизвикателство в разработването на непристъпните за човека зони, но и полага стабилна основа, за развитие на умната и свързана 5G научна и туристическа дейност“.

Другите два телекома не са коментирали публично своето участие в разгръщането на мобилна мрежа от последно поколение по най-високите части на Хималаите.

5G покритие и плановете на Китай

0
града
са покрити през 2019 г.
0
хил.
базови станции инсталирани през 2019 г.

Новината за изграждането на 5G връзка в подножието на Еверест е поредното доказателство за възобновяването на модернизацията и налагането на новата технология в Китай. След, като страната първа пострада от COVID-19 пандемията, развитието на петото поколение мобилни мрежи беше забавено. С връщането на икономическата активност в Китай, е подновена и модернизацията на комуникационното оборудване.

5G мрежите бяха пуснати през 2019 г. в страната. От тогава до сега са изградени над 160 хил. базови станции от пето поколение, които осигуряват покритие в над 50 града. Това показват данните на Международната асоциация на телекомуникационните компании (GSMA).

0
млн.
абонати се очакват до 2025 г.
0
%
от всички абонати в света към 2025 г.

Тези два факта, все повече разбиват митовете, че 5G мрежите са свързани с COVID-19 пандемията и най-вече с дезинформацията, че Китай ги е изключила, за да спре разпространението на заразата.

Амбицията на Пекин е до 2025 г. да разполага с над 600 млн. потребители, които да ползват мобилната връзка от пето поколение. Това ще представлява около 40% от всички 5G абонати, показват още данните на GSMA.

Related Posts

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.