Пазарът на мрежово оборудване с най-голям спад от близо седем години

Пазарът на оборудване за мобилни мрежи (RAN) отбелязва най-големия си спад от близо седем години насам. Това показват данните на анализаторите от Dell’Oro Group за второто тримесечие на годината.

Анализаторите отбелязват, че спадът като такъв не е изненада, но е неочаквано неговото темпо. Индикации за понижение в RAN пазара има от доста време, припомнят издания като FierceWireless и Telecoms. Свиването е очаквано заради достигането на своеобразното насищане на 5G във водещите региони. Но въпреки това пазарът трябваше да се понижи по-малко…

5G antenna
Каква я мислихме…

Първоначалните очаквания на анализаторите бяха за по-малък спад. От 2017 г. до 2021 г. RAN пазарът записва солиден растеж, а през 2022 г. – стабилизация. Затова и очакванията на Dell’Oro бяха за малко понижаване през 2023 г. То е обяснимо с факта, че повечето големи телекоми вече са направили основните си инвестиции в 5G инфраструктурата и занапред доизграждат по-малки звена и ще преминат повече към поддръжка.

Но, „степента на обръщането на пазара беше много по-сериозна от очакваното“, пише компанията в доклада си. Затова тя променя и прогнозата си занапред. Вече развитието на RAN пазара се смята за приключено и той е навлязъл в друг етап на охлаждане. Основна причина е влошаването на пазарните условия през второто тримесечие.

Засега Dell’Oro не дава конкретни числа, тъй като докладът още не е завършен и е предварителен. Самият факт обаче, че дори и на такава фаза се налага анализаторите да подготвят пазара с подобни предупреждения, не вещае добри резултати.

„Изкушаващо е да обвиним трудностите в монетизирането на 5G, потреблението на мобилен трафик и предизвикателствата на икономиката и инфлацията. Разбира се, това са важни фактори, но според нас основната причина за лошото представяне на пазара през тримесечието са облаците, които се образуват в Северна Америка. Заедно и с трудностите при 5G, спадът беше ускорен и заради излишния инвентар, който се натрупа през последните няколко години“, коментира Стефан Понграц, вицепрезидент на Dell’Oro.

… каква стана

Dell’Oro отбелязва, че през първата половина на 2023 г. топ 5 на доставчиците на RAN оборудване са Huawei, Ericsson, Nokia, ZTE и Samsung. Най-голям ръст от гледна точка на приходи записва Nokia, а Ericsson и Samsung отчитат спад. Като пазарен дял най-добре се представя Huawei, като нейният дял е извън Северна Америка е колкото този на Ericsson и Nokia взети заедно. Освен това китайският гигант записва и най-високото ниво на RAN приходи от близо три години насам.

Dell’Oro прогнозира, че на регионално ниво няма да има особени промени до края на годината. Азия-Пасифик (без Китай) ще отчита ръст, а в Северна Америка спадът ще продължи. Глобалният пазар на RAN оборудване през 2023 г. ще отбележи спад.

Скорошен доклад на Dell’Oro от началото на август т.г., отбелязва, че оборудването за частни мрежи ще е атрактивна ниша, която през второто тримесечие на годината е записала скок от 60% на своите приходи. Очакванията са, че до 2027 г. ръстът ще продължи и макар той да е малка част от целия RAN пазар, е добра възможност за производителите на оборудване.

Това ще е важно и от друга гледна точка. 5G следва „шаблона“ на развитие на RAN пазара, като предишните поколения мобилни мрежи. След голям възход, сега се очакват години на плато и дори спадове, след като 5G бъде разгърната напълно.

Темпото на изграждане на 5G SA (самостоятелните мрежи) е по-бавно, така че ще спомогне за плато, но не и за възход на пазара. Икономическите предизвикателства също имат своята роля и карат операторите да забавят темпото на инвестициите си докато ситуацията се успокои и трудностите бъдат преодолени.

Постепенно спадът ще достигне плато, което ще се задържи докато не дойде време за 6G. А това означава, че производителите на оборудване ще трябва да са още по-изобретателни в стратегиите и предложенията си, за да се борят за пазарен дял.

Related Posts