5G не е провалът, за който го мислят

През миналата година се появиха доста коментари, че мобилните мрежи от пето поколение (5G) са сякаш провал. Причината – не са реализирали огромните очаквания към тях за своеобразна нова ера на мобилните комуникации и огромно разнообразие от цифрови услуги, които биват популяризирани до повече хора благодарение на 5G.

Според Марк Лоуънщайн, анализатор и управляващ директор на Mobile Ecosystem обаче, мрачните картини, че 5G е провал, не отговарят на реалността. В свой коментар за FierceWireless Лоуънщайн казва, че привържениците на позицията, че 5G е провал, пропускат важни детайли.

„Навлизайки в 2024 г. много анализатори, доклади и статии нарисуваха сравнително мрачна картина къде се намираме с 5G. Като оставим успеха на фиксирания безжичен достъп (FWA), най-често цитираните теми са, че не сме видели достатъчно големи казуси и ползи от 5G и че мобилните оператори не виждат достатъчно възвръщаемост на инвестициите си“, пише Лоуънщайн.

5G базови станции
Големите пропуски

„Мисля, че подобна позиция допуска голям пропуск. 5G е успех в САЩ, макар и може би не по начина, по който мнозина очакваха. Казано просто, подценихме влиянието на EMBB (Enhanced mobile broadband) на 5G и то не само скоростите, но и подобрените икономически възможности за операторите и стабилността и по-доброто изживяване за клиентите“, допълва анализаторът.

Той дава за пример факта, че само в САЩ операторите са похарчили 130 млрд. долара, за да се сдобият с лицензи за честотен спектър за 5G. Освен това, от 2020 г. насам, американските оператори са похарчили още около 200 млрд. долара капиталови разходи за изграждане на 5G мрежите си.

В резултат на това клиентите са получили много по-добра услуга за цени, които почти не са се променили, казва Лоуънщайн. Средната скорост на теглене през мобилните мрежи в САЩ е близо 4 пъти по-висока с навлизането на 5G. От 2020 г. насам потреблението на мобилни данни от един абонат в САЩ е повече от двойно и е средно 26GB месечно.

Ефектът на 5G е реален

„Повечето хора ще кажат, че не виждат особена промяна в мрежовата производителност на 5G телефоните им. Това е така, защото повечето хора не правят нещо по-различно с телефона си спрямо няколко години по-рано. Просто правят повече от същото, предимно видео“, допълва Лоуънщайн.

Той обръща внимание и на друг важен фактор. В наши дни хората постоянно консумират някаква форма на онлайн видео. Огромен брой потребители гледат, качват или стриймват видеа до социалните мрежи и YouTube и натоварването е непрекъснато. Въпреки това мрежите и самите платформи се справят без особени проблеми.

Снимките, които си обменяме, също са средно двойно по-големи спрямо преди 4 години, но въпреки това проблеми с трансферите няма. И все повече хора преминават на неограничени планове и ги използват по-често и ги предпочитат спрямо по-бавните и несигурни публични WiFi мрежи.

5G мотивира повече хора да преминат на по-висок абонамент и то въпреки че повечето оператори не искат допълнително заплащане за ползване на 5G мрежите. Самият факт, че ще използват по-бърза и надеждна връзка обаче кара хората да искат да имат неограничен достъп до нея, за да не броят мегабайтите постоянно.

Според Лоуънщайн 5G носи и други ползи за операторите. Той изчислява, че благодарение на техническите предимства и развитие на 5G във всички аспекти, телекомите са успели да намалят почти наполовина разходите за пренос на гигабайт данни. Това им позволява да запазят цените и да предложат по-добра услуга на клиентите.

„Може все още да не правим отдалечени операции през 5G и няма милиарди IoT устройства свързани с 5G, но не е никак малко постижение фактът, че операторите предлагат 4 пъти по-бързи скорости, поддържат над два пъти повече консумация на данни и са намалили наполовина разходите за гигабайт. И това са 4-те години от старта на 5G”, отбелязва Лоуънщайн.

Related Posts