Ookla: Напредъкът на 5G се стабилизира по света, България е в челото

5G Antenna

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) постигнаха важен напредък през 2022 г. Това показват последните данни на Ookla, които са към края на ноември т.г.

Анализът открива, че вече има достъпни 5G услуги в 128 държави по света. Скоростите на мрежите също се увеличават, като се смаляват разликите, които преди година бяха доста по-драстични в различните държави.

Къде 5G скоростите са най-високи

Южна Корея продължава да води класацията за най-бързи 5G мрежи в света. Средната скорост на сваляне там продължава да е много висока – 516.15Mbps. На второ място се изкачва ОАЕ с 511.60Mbps.

На трето място се нарежда България със средна 5G скорост от близо 450Mbps. След това са Катар, Саудитска Арабия, Сингапур, Кувейт, Нова Зеландия, Бахрейн и Бразилия.

Общо, средната 5G скорост на теглене за целия свят е 168.27Mbps, което е с 1% по-бързо спрямо третото тримесечие на 2021 г. Скоростта на качване обаче се понижава с 12% до 18.71Mbps.

Наличността все още е проблем

Друг важен критерий за навлизането на 5G технологията е т.нар. наличност. Това е пропорцията от действащи 5G устройства, които прекарват преобладаващата част от времето си, свързани с 5G мрежа.

Тук все още има проблеми, като наличността е сравнително ниска. Само в една страна по света тя е над 50% – 54.3% в САЩ. На второ място е Кипър с 47.7%. Изненадващо, първенецът по скорост Южна Корея е на трето място едва с 34.5%.

България е на осмо място в тази класация. 5G наличността у нас е 25.4%. У нас тя дори спада спрямо същия период миналата година с почти 5%. Причината е, че се увеличава броят на потребители, които имат 5G телефони, но не ги използват в тези мрежи.

5G наличността спада, при това с 10% и 15% и в Южна Корея, Нидерландия и ОАЕ. От Ookla коментират, че тук важна роля имат телекомите. Те трябва да балансират ценовите модели, за да привлекат повече клиенти към 5G тарифите. Този показател расте с 20% в Норвегия и 15% в Германия. Всички останали страни в челната десетка по наличност също записват ръстове.

Очаквано, най-слабо е навлизането на 5G в бедните страни, особено в Африка. Там на много места все още 3G и дори 2G мрежите са доста използвани и едва сега 4G започва да ги измества. Това е проблем за цялостното развитие на тези страни, тъй като техните жители и бизнес не могат да се възползват пълноценно от предимствата на интернет и дигиталната икономика.

Сателити на помощ

През 2022 г. темата за сателитни мобилни услуги изведнъж стана много актуална. Макар те все още да са много скромни на фона на очакванията, тенденцията е ясна.

Сателитният интернет се превръща в популярна услуга, която вече е налична във все повече страни, отбелязва Ookla. Starlink на SpaceX е най-разпространената такава услуга. Тя има над 400 000 потребители по света, включително и в 16 европейски държави. Там тя дори има по-висока средна скорост спрямо фиксирания интернет в тези страни.

Въпреки това се отчита и спад на средната скорост на Starlink. Тя варира доста в различните региони по света. Но средно е под 100Mbps. Смята се, че понижаването на средната скорост е заради по-големия брой потребители и съответно по-сериозното натоварване на мрежата.

Броят налични сателити все още е далеч от нужния за пълноценно предлагане на услугата, като SpaceX подготвя и тяхна обновена версия, която да е по-бърза. Засега сателитният интернет не представлява конкуренция за мобилните мрежи, а е насочен към фиксирания достъп.

Related Posts