Ще повлияе ли спадът на смартфоните и на 5G

5G Phone

Пазарът на смартфони разочарова със своето представяне през 2022 г. Той записа исторически срив, като за пръв път в историята си последното тримесечие е с двуцифрен спад и дори е по-лошо от третото.

Прогнозите и за 2023 г. не са особено оптимистични. В най-добрия вариант възстановяването на пазара ще започне през втората половина на годината. Дори и това да се случи, ще е нужно време докато той се завърне до солидните нива. А това провокира известни притеснения и за разгръщането на 5G.

Какво стана със смартфоните

Световните доставки на смартфони през 2022 г. са се понижили с 11.3%, съобщи IDC. Само през последното тримесечие на годината, което традиционно трябва да е най-силното, спадът е 18.3%. Резултатът е, че през 2022 г. са доставени 1.21 млрд. смартфона, което е най-слабото представяне на пазара от 2013 г. насам.

Според IDC през 2023 година пазарът е трябвало да увеличи доставките с 2.8%, но заради резкия спад и слабото търсене, увеличението може да е още по-малко. Икономическата несигурност, инфлацията и увеличаващите се разходи са сред основните причини за резкия спад на доставките на смартфони. Самите търговци също са се пренасочили предимно към изчистване на наличния инвентар и са намалили поръчките.

Проблемът вече се отрази на производителите. Samsung отчете мащабен срив на печалбата си с 6.9 млрд. долара за 2022 г., като тя е 35 млрд. долара. Компанията отчита рязък спад на търсенето най-вече на смартфони с по-достъпни цени. Самите флагмани също понижават продажбите си, но не толкова много и остават в рамките на прогнозираното.

Въпреки това корейският гигант смята за запази агресивната си пазарна стратегия и ще продължи да предлага множество нови модели. Компанията няма да свие и инвестициите, като ще се опита да използва свиването на пазара и предпазливостта на другите производители, за да натрупа по-голяма преднина пред тях. Тя разполага с нужния финансов ресурс, въпреки че също очаква поне първите шест месеца на 2023 г. да са трудни.

stck-5g-smart-city-phone
Какво значи всичко това за 5G

На пръв поглед подобна ситуация не вещае добра година за мобилните мрежи от пето поколение. По-слабите продажби на смартфони означават по-малко потребители с устройства, които да могат да използват 5G мрежите. Това би могло да доведе до свиване на приходите за телекомите от новите им мрежи, забавяне на възвръщаемостта и съответно отлагане на инвестиции.

И анализаторите то Bank of America Research предупреждават, че „смартфон индустрията мина пика на 5G растежа“. Иначе казано, 5G вече не е основен мотиватор за купуването на нов телефон, тъй като най-запалените потребители вече имат такива устройства, а другите не бързат и ще се сдобият с такова, „като му дойде времето“. Потребителите ще задържат устройствата си по-дълго време и ще отложат новите покупки и заради инфлацията и икономическата несигурност.

Производителите ще се опитат да ги мотивират да променят мнението си чрез множество нови модели телефони, които ще акцентират не само над 5G, но и други технологии като сателитна комуникация, още по-мощни камери, изкуствен интелект. Надеждата е, че тези нови предложения ще са допълнителен мотивиращ фактор, който да възроди пазара на смартфони, а покрай него и навлизането на 5G.

Основното предизвикателство за петото поколение мрежи обаче ще остане привличането на бизнес клиентите. Това все още не върви с очакваното темпо, а свиването на инвестициите и разходите може да отложи някои предвидени 5G проекти сред корпорациите. Задачата за производителите и телекомите ще е да убедят бизнес клиентите, че 5G точно сега може да им е от полза.

Related Posts