Скоростта на фиксирания интернет расте по-бързо от мобилния

Скоростта на интернет връзката по света продължава да расте. Фиксираният достъп обаче расте с по-бързо темпо от мобилния, показват данни на Ookla в новия доклад на компанията.

Редовният ѝ Глобален индекс покрива периода от ноември 2021 г. до ноември 2022 г. Той посочва, че фиксираният интернет е увеличил средната си скорост на теглене с 28%, докато мобилният – със 17%. При качването, фиксираният също расте доста повече – 30% спрямо едва 9% за мобилния.

5G помага, но не стига

Мобилните мрежи от пето поколение се характеризират с високите си скорости. Според Ookla те допринасят значително за по-високата средна скорост на мобилните мрежи като цяло. Но по-голямата част от приноса им е отчетен още през 2021 г. Затова през тази година ръстът на средната скорост на мобилните мрежи не е чак толкова висок, но практически именно 5G задържа представянето им на ниво.

Според Ookla обаче с времето дори може да има понижаване на средните стойности на мобилните мрежи. Марк Жиле, анализатор на Ookla и един от авторите на доклада, отбелязва, че с разгръщането на 5G и увеличаването на броя на потребителите и устройствата, които го използват, средната скорост неминуемо ще се понижи. Една от основните причини ще е използването на 5G на по-ниски честоти, както и в отдалечени райони, където скоростите няма да са същите като в градовете.

От друга страна, фиксираният интернет достъп продължава да се радва на ръст както на потребителите, така и на инвестициите. Увеличава се разгръщането на високоскоростни оптични мрежи и навлизат нови поколения на WiFi стандарта, като и двете значително допринасят за увеличаването на средната скорост.

България отново е в топ 10

Българският интернет дълго време беше на челните места в света. Това все още е така, но страната постепенно губи позиции.

Тя е топ 10 по отношение на най-бързия мобилен интернет, като се нарежда на девето място. Средната скорост на теглене е 103.29Mbps, като това е солиден ръст спрямо 84.59Mbps през 2021 г. Средната латентност на мобилния интернет в България е 20ms.

На първо място е Катар със средна скорост на теглене 176.18Mbps. В челната петица са още Обединените арабски емирства, Норвегия, Южна  Корея и Дания.

Ситуацията е по-различна при фиксирания интернет достъп. България не само не попада в топ 10 в тази класация, но е дори под средния глобален медиан. Средната скорост на фиксирания интернет е едва 67.76Mbps, но все пак расте спрямо миналата година. България е на 58-мо място в света по този показател. Средната латентност на фиксираните мрежи у нас е 5ms.

От Ookla очакват оптичните и 5G мрежи да продължат да бъдат основен двигател в развитието на интернет инфраструктурата и подобряването на средната скорост. Това в голяма степен ще зависи и от технологиите, в които ще изберат да инвестират страните и телекомите.

Related Posts