Интересът към частните 5G мрежи започва да се увеличава

След няколко години очаквания, интересът към частните 5G мрежи започва да се увеличава и те стават все по-търсени от бизнес клиентите. Това показва мащабно проучване и прогноза на SNS Telecom, съобщава Lightreading.

Според прогнозата на SNS Telecom, инвестициите в частни 5G мрежи растат и ще ускоряват темпото си през следващите няколко години. Така до 2027 г. те ще достигнат 3.5 млрд. долара годишно.

Повечето от проектите са за малки 5G мрежи, които покриват частни терени изони. Основната им задача е да осигуряват висококачествена връзка с бързи скорости и ниско времезакъснение. Проектите се използват предимно за приложения в сферата на Индустрия 4.0.

Частните 5G мрежи са търсени и за M2M възможностите си, лесното изграждане на бърза и висококачествена инфраструктура с минимални промени по съществуващите сгради и съоръжения. Иначе казано, не се налага прокарване на кабели, пробиване на множество дупки и т.н.

Private 5G Network
Познатият лидер

Надали някой ще се изненада от факта, че Китай е лидер и по разгръщането на частни 5G мрежи. Като цяло 5G технологията е част от национална стратегия за индустриална и дигитална трансформация, което в голяма степен мотивира бързото внедряване и използване на този тип мрежи.

И за разлика от световния пазар, в Китай има и някои по-големи частни 5G мрежи. Те обхващат по няколко хиляди устройства и мини RAN клетки. Всичко това е обвързано с хардуер на място, Edge computing конфигурации, а понякога и клауд функции.

За пример е дадена частната 5G мрежа на Midea. Производителят на домакински електроуреди е изградил голяма мрежа на над 104 декара площ. В нея има 2500 външни и вътрешни клетки.

Друг интересен проект е на Wuhan Iron & Steel Corporation. Тя е изградила двуслойна частна 5G мрежа с 85 макроклетки и 100 малки клетки с множество сектори. Всичко това се използва, за да управлява тежки машини от разстояние.

И други големи имена вече използват частни 5G мрежи. Nec Corp е подобрила продуктивността в новия си завод в Япония с 30% благодарение на 5G-поддържана автономна система за транспорт. А Tesla е намалила с 90% проблемите си в един от процесите в завода си в Берлин, който е страдал от свръхнадписване на задачи за служителите.

5G има за всички

Частните 5G мрежи са от полза не само за бизнеса. Общината на Ливърпул също използва подобна инфраструктура. Чрез нея се пестят много разходи в различни сфери – дигитално здраве, образование, социални грижи. В старческите домове мрежата се използва и за дигитална система за предотвратяване и сигнализиране при падания и намаляване на таксите за интернет достъп. Общо се пестят по над 220 000 долара годишно.

Всичко това вече показва, че има много разнообразни възможности пред бизнеса да се възползва от частните 5G мрежи. И именно това беше повратната точка, която се чакаше толкова време – да се натрупат достатъчно проекти, които да покажат добри резултати. Така повече компании стават по-уверени, че могат да извлекат ползи от частна 5G мрежа и са по-смели да прилагат такива проекти дори и за своите уж много специфични и сложни изисквания.

Всъщност технологията може да се справи. Най-важното е намирането на подходящите партньори, с които да бъдат избрани и внедрени правилните технологии, системи и оборудване. Сега е подходящ момент за операторите да се позиционират като такива добри и гъвкави партньори, за да помогнат на клиентите да извлекат максимума от технологията за техните изисквания, казват още анализаторите.

Related Posts