GSMA очаква 5G да стане доминираща технология до 2030 г.

5G мрежите все още са в началото на своето разгръщане и тепърва ще стават все по-популярни. Според нова прогноза на GSMA, до 2030 г. 5G ще се превърне в доминиращата мобилна технология.

GSMA Intelligence изчислява, че към края на 2023 г. по света е имало 1.6 млрд. активни 5G връзки. Това означава, че за 2023 г. са добавени 600 млн. нови връзки. Темпото е добро, като според GSMA Intelligence, ще продължи да расте и през 2030 г. технологията ще достигне общо 5,5 млрд. активни връзки. Това ще е равно на 56% от всички връзки. 5G ще стане доминантната технология още през 2029 г., когато ще постигне 51% от всички мобилни връзки.

Все по-голям избор

Анализът на GSMA посочва, че към края на януари 2024 г. по света има 261 мобилни оператора в 101 държави, които вече предлагат комерсиални 5G услуги. Още 90 оператора в 64 пазара са заявили, че скоро ще пуснат свои 5G мрежи.

От тези 261 телекома, 47 имат 5G SA (самостоятелни) мрежи. Други 89 работят по въпроса и ще пуснат своите в близко бъдеще. Като основни предимства на 5G SA са виждани най-вече мрежовите срезове, ултра ниската латентност и опростената архитектура.

Очакванията на GSMA Intelligence са, че 5G SA ще мотивира и по-бързото внедряване на IoT проекти в голям мащаб. Анализът отчита 10,7 млрд. активни IoT връзки в корпоративния сегмент и 10,5 млрд. при крайните потребители. Прогнозите са, че темпото ще продължи да се увеличава и през 2030 г. само в бизнес сектора ще има 38,5 млрд. активни IoT връзки. Най-голям ще е делът на умните сгради и умните заводи, съответно 34% и 16% от всички корпоративни IoT връзки.

5G-Advanced идва с още повече сили

GSMA отбелязва, че през тази година ще започне постепенното навлизане на 3GPP Release 18 или както ще е по-популярно – 5G-Advanced. Подобрената версия на 5G ще бъде катализатор за увеличаване на инвестициите през тази и следващата година, казва GSMA Intelligence.

Данните на организацията показват, че над половината от операторите планират да започнат да внедряват 5G-Advanced в рамките на година след пускането на нужното оборудване. Технологията ще е приоритет заради подобренията, които предлага и очакваното намаляване на разходите.

Всичко това ще е нужно, защото с увеличаването на броя активни връзки, значително ще се увеличи и потреблението. GSMA Intelligence прогнозира, че до 2030 г. мобилният трафик на данни ще се увеличи около четири пъти. През 2023 г. една мобилна връзка е генерирала средно 12,8GB трафик на месец. Прогнозата за 2030 г. е това да се увеличи средно до 47,9GB на месец.

Нови идеи и предизвикателства

Операторите планират да използват и вече тестват използването на генеративен AI бизнес процесите си. 56% от телекомите изпробват как Gen AI ще помогне за подобряване на връзката с клиентите, например чрез чатботове. Освен това технологията ще мотивира и увеличението на потреблението.

Операторите ще продължат да търсят начини да подобрят генерирането на приходи от 5G мрежите. С увеличаването на 5G SA, ще има повече възможности за това, смятат от GSMA. Ще има нови услуги и идеи, които ще позволят на операторите да предлагат конкретни и нишови 5G услуги, които се възползват от предимствата на самостоятелното ядро.