6G мрежите правят първите стъпки в развитието си

6G

В края на 2023 г. в Дубай се проведе срещата на Международния съюз по телекомуникации (ITU), на която бяха обсъдени множество теми в сферата на комуникациите. Сред тях са разпределението на честотите за 5G мрежите, развитието на сателитните комуникации, новите Wi-Fi стандарти и 6G мрежите.

Може да изглежда рано да се насочваме към 6G, особено при положение, че 5G все още е съвсем в началото на своето развихряне и тепърва предстои и навлизането на 5G Advanced. Но разработката на изцяло ново поколение мобилни мрежи отнема време. Много време.

Освен това индустрията още от сега влиза в надпревара за позициониране и кой ще има ръководна роля в следващото поколение. Затова и интересът към 6G е голям още от сега и технологията беше сред важните теми по време на конференцията на ITU.

Бързай бавно

Първите реакции след конференцията бяха, че е постигнат голям напредък по развитието на 6G мрежите. Това създава впечатление, че едва ли не, те вече са почти готови, но далеч не е така. Всъщност е постигнат напредък по полагането на основите и отправната точка за същинската работа по 6G.

Все още е далеч от ясно какви точно ще са възможностите и стандартите на 6G. Амбицията на ITU е до края на това десетилетие техническите дискусии да приключат и да има готови стандарти за 6G, които да започнат да бъдат реализирани през следващото десетилетие.

Документът, който беше съгласуван и одобрен на конференцията в Дубай, посочва основните насоки. Те са потенциалните честоти за използване на 6G, ориентир в каква посока да се развият възможностите на технологията и определяне на потенциални казуси и ситуации, които тя ще реши, съобщава LightReading.

6G може да навлезе в честотни диапазони, които досега са били недокосвани от мобилните мрежи. Това включва дори идея за експериментиране с ленти над 92GHz. Честотите ще имат роля и за скоростите. Предлагат се пикови скорости от поне 50Gbps и дори до над 200 Gbps в зависимост от конфигурацията и техническите спецификации.

По отношение на реални скорости, които ще достигат до крайните потребители, се предлага те да са поне между 300Mbps и 500Mbps или 30-50Mbps на квадратен метър площ. За времезакъснението се предлага да бъде в диапазона 0,1-1ms.

6G ще може да предложи и значителни подобрения в ефикасността на работата на мрежите. Амбицията е тя да е поне 1,5 пъти по-ефективна спрямо 5G.

ITU предлага индустрията да изготви и даде своите предложния до началото на 2027 г. Целта е след това веднага да започне процеса по сертифициране и така през 2030 г. да има завършен комплект технически стандарти и спецификации за 6G.