5G продуктите не успяват да изпълнят изискванията на корпорациите

5G антена

Телекомите с мобилни мрежи от пето поколение ще обръщат все по-голямо внимание на корпоративните услуги. Това е естествена част от развитието на нишата, като броят на релевантните 5G услуги се увеличава все повече.

Разнообразието от предложения ще продължи да расте и да се увеличава все повече. Но… оказва се, че голяма част от тях не успяват да отговарят на реалните нужди на корпорациите, съобщава LightReading.

Какво получаваме

Както се очакваше, 5G определено „мотивира“ създаването на множество нови услуги. Те са на фокус по време на конференцията Big 5G в Остин, Тексас. Специален панел обръща внимание именно на новите технологии, които стават възможни благодарение на 5G.

Например свързана с 5G мрежа линейка в здравната система на Алберта. Лекарите могат от разстояние да получават разрешения за издаване на лекарства при инсулти на място, за да не се губи ценно време.

Джоди Бакстър, която е вицепрезидент на 5G и IoT свързаността в Telus, коментира, че компанията предлага здравни услуги в 5G пакета си за малки фирми. Това включва консултации с лекари и медицински сестри през 5G връзка, а фирмите могат да ги предоставят като допълнителна придобивка на служителите си и да задържат кадри.

Самите здравни компании също търсят някои по-специфични услуги. Например един клиент е поискал да може да следи трансплантациите на сменени тазобедрени стави и колена. Друга сфера, която предизвиква интерес, е устойчивостта. Някои компании търсят 5G решения, за да подобряват и следят своите „зелени“ мерки и резултати.

Други пък искат да използват 5G услуги, за да реализират конкретни еко проекти. Самата Telus например използва дронове и 5G, за проект за горско залесяване.

Интерес има и към услугите с мрежови срезове. Проучване на Omdia например показва, че около една пета от средните и големи компании, искат да използват мрежови срезове в рамките на следващите две години, но повечето не намират предложения на пазара.

5G има риск за самолетите
Какво очаква бизнесът

Липсата на подходящи предложения при мрежовите срезове е само един от проблемите. Бакстер коментира, че тази услуга ще бъде много важна в сферите на сигурността, транспорта и критичните данни. Например при автономните автомобили.

Оказва се обаче, че твърде често предлаганите от операторите и доставчиците услуги все още не кореспондират с очакванията и нуждите на фирмите. Важно е да се гарантира, че частните 5G мрежи например ще имат нужните икономически ползи за компаниите, не само технически.

Според Камил Мендлър, главен анализатор на Omdia, в момента голямо внимание се отдава на частните мрежи и иновациите в тях, но „истинските пари“ са извън тях. И от MetTel коментират, че много правителствени агенции в момента търсят варианти да вземат услуги и функции от частните мрежи и да ги пренесат към публичните за по-голямо удобство.

Според Уилям Бритън, вицепрезидент и главен информационен директор на Калифорнийския политехнически университет, не винаги е лесно за телекомите и бизнеса да определят как наличните услуги могат да се използват за конкретни казуси. Той казва, че доставчици са казвали на университета „да отиде другаде“, когато заяви, че предлаганите 5G услуги не отговарят на нуждите.

Едно от решенията са лабораториите за иновации. Те могат по-бързо да тестват различни идеи и да се опитват да намерят отговор на конкретните запитвания и нужди на бизнес клиентите.

Related Posts