Проучване открива кои големи градове в Европа имат най-добра 5G връзка

5G Tower

Мобилните мрежи от пето поколение вече са неразделна част от цифровата инфраструктура на все повече европейски градове. Всички големи столици в Европа имат поне една 5G мрежа, а на много места са и повече от две.

Конкуренцията между операторите е доста силна и това се отразява и на качеството на услугите. Също така 5G е сред основните колони за развитие на цифровата свързаност в ЕС до 2030 г. Затова е важно да се проследява дали 5G се внедрява и използва успешно.

Проучване на компанията MedUX открива, че „не всички 5G мрежи са еднакви“. Поне по отношение на 5G услугите в 10 от най-големите и популярни града в Западна Европа. Анализът показва големи различия в т.нар. „качество на изживяването“ (QoE) с 5G мрежите в тези градове.

Важни са детайлите

На пръв поглед анализът на MedUX посочва ясна класация за това в кои големи европейски градове 5G мрежите са най-добри. Но и самата компания казва, че при вглеждане в детайлите, се откриват множество нюанси и различни фактори.

Цялостната награда за QoE е за Берлин. Германската столица печели най-много категории. На второ място е Барселона, следвана от Париж. Проучването слага оценка от 0 до 5 за най-добро QoE. Всички 10 най-добри града отчитат резултат от поне 4.3 или по-висок.

И сега детайлите. Според тях, Берлин печели в категориите за изживявания при използване на мобилни данни и OTT. Иначе казано 5G мрежите в Берлин са най-добри за сърфиране в интернет, социални мрежи, трансфер на данни и гейминг. Германската столица отчита много висок резултат на надеждност и стабилност, висока средна скорост. Средно една интернет страница се зарежда за по-малко от 1550 милисекунди, което е с между 5% и 25% по-бързо спрямо другите градове.

Най-добрият стрийминг на видео е в Париж и Берлин. Двата града споделят първото място със 100% надеждност в сесиите. Също така отчитат и най-бързо време за старт на плейбека – 1496 ms.

Италия отчита най-надеждната 5G мрежа като цяло. Първенец е Милано с 99.91% успешни интернет сесии, следван от Барселона с 99.82%. Също в Милано има най-добри условия за 5G гейминг със средна латентност под 44 ms. Стандартът за добро гейминг изживяване е под 50 ms.

Най-доброто 5G покритие е в Порто. Там има над 90% регистрация в рамките на града. Това е колко време телефонът прекарва в 5G мрежа спрямо 4G или друга. Всички градове в класацията отчитат поне 75% регистрация, което показва и големите разлики между тях.

Така е и в скоростта. В Лисабон средната 5G скорост на теглене е над 537Mbps, докато ъплоудът е над 53Mbps. На второ място е Порто, чийто скорости са съответно с 15% и 33% по-ниски. И двата града водят и по пикови скорости, над 700Mbps. Останалите отчитат под 600Mbps.

И още нещо важно. Повечето градове вече преминават към самостоятелни 5G мрежи. Все още обаче споделяният DSS ресурс има роля. Това води и до оптимистични очаквания от страна на MedUX. Те прогнозират, че качеството на услугата ще продължава да расте с увеличаването на самостоятелните 5G мрежи и сесиите в тях.

Разбира се, има и предизвикателства за решаване. Те са вече добре известни и проучването на MedUX като цяло ги потвърждава. Сред тях са продължаващото навлизане на 5G SA и популяризирането на устройства, които могат да използват тези мрежи. Също така внедряването на 5G ядрото, клауд инфраструктура и подобряване на покритието, особено на закрито. Фиксираният безжичен достъп, OpenRAN и VoNR са други важни за сегмента фактори, на които операторите трябва и ще обръщат внимание през 2024 г.

Има и притеснения дали 5G инфраструктурата ще продължи да се справя така добре и стабилно с очакваното увеличаване на броя устройства и консумацията на данни. Тя ще трябва да се докаже при все по-големите натоварвания, което поне засега изглежда, че няма да е особен проблем.

Related Posts