Ще останат ли самотни самостоятелните 5G мрежи и през 2024 г.

stck-5g-antenna-safety

Самостоятелните 5G мрежи (5G SA) доста време стоят на заден план в плановете на операторите по света. Много от тях изградиха първо споделени 5G мрежи с честотите и част от архитектурата и инфраструктурата на 4G.

Това им позволи по-бързо да разгърнат покритието и да привлекат по-голям брой крайни потребители. За сметка на това обаче бяха критикувани от анализатори и експерти, че по този начин не може да се развие пълният потенциал на 5G и се получава разминаване между очаквания и реалности. Затова има доста призиви към операторите да ускорят развитието на своите 5G SA мрежи и очакванията са през 2024 г. да видим движение в този сегмент.

Не бързай бавно

Според анализ на Dell’Oro Group от малко по-рано т.г., само 39 оператора по света са разгърнали 5G SA мрежи. За сравнение, има над 200 5G NSA мрежи, т.е. споделени и над 700 LTE мрежи.

„Причината да отнеме доста време за внедряване на ядрото на 5G SA е, че това е коренна промяна в основната инфраструктура“, казва техническият директор на BT Хауърд Уотсън.

„Това абсолютно е технология, която смятаме, че създаде нови възможности… Надеждността и производителността на мрежата на Verizon е това, на което държим, и аз не подкрепям технология, която е стъпка назад. Трябва да е крачка напред. И всички данни, които виждам – както вътрешни тестове, така и външни тестове, които се случват там – на пазара, ми казват, че SA има нужда от малко повече време“, казва мрежовият шеф на Verizon Джо Русо, цитиран от LightReading.

Дойде ли времето на SA?

Надеждата е, че през 2024 г. сегментът ще се раздвижи. 5G SA има нужните технологии, за да обори притесненията, че ще 5G мрежите няма да поддържат гласови разговори или ще имат други проблеми.

VoNR (Voice over New Radio) е част от 5G мрежите и може да се добави сравнително лесно към 5G SA. Подходящ за конфигурациите, които са изцяло SA или пък са започнали процеса по разделяне на споделените с LTE ресурси и преминават към самостоятелни. VoNR все още е в ранна фаза и търпи критики.

Друго важно предимство на 5G SA са мрежовите срезове. Те ще отворят възможността за множество специализирани услуги, които дават потенциал на телекомите да оптимизират ресурсите на мрежите и да предложат специфични оферти на бизнеса. Всеки срез може да се конфигурира и оптимизира индивидуално. T-Mobile наскоро е използвала технологията, за да осигури отделен срез за мрежовата комуникация за новата американска централа на Formula 1 в Лас Вегас.

През 2024 г. се очаква и дебюта на 3GPP Release 18. Това е новата официална спецификация на подобрените 5G мрежи, които ще са известни с официалното име 5G-Advanced. С нея трябва да дойдат още възможности, включително подобрена ефикасност на работата на мрежите и навлизане на изкуствения интелект за управлението и оптимизирането им. А с това 5G SA може да стане още по-атрактивна и за операторите.

Related Posts