Търсенето на „убийствено“ 5G приложение продължава

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) дойдоха с големи очаквания и обещания за бляскаво и динамично развитие на новите технологии. Те трябва(ше) да ни предложат нови функции и услуги във всякакви аспекти на бизнеса и модерните технологии и комуникации.

Много от тези идеи изглеждаха футуристични, но мнозина казваха, че благодарение на 5G ще станат ежедневие. Няколко години след навлизането на 5G, мрежите вече са налични във все повече райони, броят на крайните потребители, които ги използват, се увеличава постоянно, но… сякаш липсват големите и атрактивни иновации, които всички очакваха, отбелязва ZDNet.

5G Worldwide
Къде ми е 5G-то?

Всъщност, вече е навсякъде. 5G мрежи има в почти всички страни по света, макар и степента на разгръщане на покритието им да е доста различна. Инфраструктурата ще продължи да се развива и да бъде изграждана с плавно, но постоянно темпо и през следващите години.

Липсва обаче интерес от страна на бизнес да използва мрежите за повече от традиционните комуникации и връзки. Затова наскоро беше създадена 5G Open Innovation Lab – организация, която е подкрепена от водещи световни оператори, производители на оборудване, софтуерни разработчици, експерти и анализатори. Тяхната обща цел е да помогнат да се подобри съвместната работа между стартъпи, експерти, лидери, ИТ компании и инвеститори, за да се обърне повече внимание за разгръщането на пълния потенциал на 5G.

„Възможността за разработчиците да повлияят на потенциала на edge и 5G е фундаментално по-голяма от свързаността. За да реализираме този потенциал, се нуждаем от смел подход към експериментиране, учене и разгръщане на трансформационното въздействие, на което е способен софтуерът“, казва Джим Брисимицис, основател на 5G Open Innovation Lab.

„Иновациите, които могат да се възползват от увеличената честотна лента и предимствата на новите 5G мрежи, се оказаха трудни за намиране. С навлизането на самостоятелните 5G мрежи (5GSA), които сега увеличават покритието си, усъвършенстваните възможности като мрежови срезове и ултра ниска латентност са готови най-накрая да станат реалност“, казва Дан Хейс, партньор на PwC и телеком експерт.

Какво ще произлезе от това?

Хейс описва познатите за наблюдателите технологии. Генеративният изкуствен интелект например е технология, която ще изисква доста ресурси, включително и мрежови, особено ако стане толкова масова, колкото се очаква и множество компании си имат свои ботове и системи. Заедно с подобряващите се компютърни архитектури, като edge и хибриден клауд, 5G ще могат да отворят вратите за новите приложения и услуги. Клаудът ще се грижи за обработката на данните и ще е „двигателят“ на тези услуги, а 5G – трасето за тяхната доставка и използване.

Компаниите търсят и разработката на изцяло нови ползи и идеи за 5G. Slalom Element Labs и Ericsson работят по нови приложения за 5G за бизнес цели. Например симулации на градска среда, която в реално време прави виртуални модели на реални места, за да създава демографски, транспортни, географски и екологични модели.

Други ползи са пак в градското планиране. Например светофар, който чрез 5G и edge да събира и обработва в реално време пътната обстановка на кръстовището и да се саморегулира според нея, но и да предава статистически данни, които да помагат за взимането и на по-големи и важни решения. Градовете, които се управляват чрез събраните данни, имат потенциал да са много по-удобни за живеене.

Има и технологии, които бяха очаквани като част от 5G (р)еволюцията, но сякаш не се случват. Например телемедицината. Оказва се, че тя също напредва със своята разработка. Meta даде за пример именно действащи проекти в своята метавселена, чрез която млади хирурзи се учат на сложни операции и стресови ситуации чрез виртуални симулации в рамките на метавселената. Това е важна първа стъпка към преминаването и към телемедицна, в която хирург ще може да управлява робот от разстояние и да извършва интервенции, като разчита и на много стабилната връзка на 5G.

Накратко, 5G иновациите се случват и напредват. Може би по-бавно, отколкото се искаше на мнозина. Причината е най-вече, че самите проекти са много сложни и с големи потенциални ползи и рискове. Затова с тях не трябва да се прибързва, а да бъдат разработени добре, за да може да са от полза и хората да им имат доверие. А през това време 5G мрежите ще са готови за тези иновации.

Related Posts