Проблемите, които 5G ще трябва да реши догодина

Мобилните мрежи от пето поколение се развиват добре, но все още има проблеми, които трябва да решават. Особено по отношение на привличане на достатъчно потребители.

Ситуацията е различна според региона, като има интересни предизвикателства, обобщава LightReading. В САЩ например се очаква постепенен ръст на цените на 5G услугите, а в Китай имат необичаен проблем – потребителите харесват 5G мрежите, но пък не им харесва, че операторите ги тласкат към тях твърде настоятелно и предпочитат да направят прехода със свое темпо. Това са два привидно специфични проблема, но в различна форма са практически повсеместни.

Vodafone 5G
По-добра, но по-скъпа услуга

5G телекомите в САЩ постепенно вдигат цените на абонаментите си вече доста време. И коментарите им пред различни събития и медии показват, че тенденцията ще продължи и догодина.

Изпълнителният директор на AT&T Джон Станкей коментира в събитие с инвеститори, че според него „има още място“ за повишаване на цените. Той казва, че има различни начини за това. „Показахме, че можем да намерим начини да изградим и затвърдим отношението си с клиентите, да ги поставим в позиция, в която виждат повече стойност и да се чувстват комфортно, че може да плащат повече, но получават и повече стойност и правим това по начин, който не нарушава базата ни“, казва Станкей.

Неговият колега Ханс Вестбърг, който е изпълнителен директор на Verizon, има сходна позиция. На същото събитие за инвеститори той коментира, че също вижда възможности, които позволяват вдигане на цени, но с увеличаване на стойността, която получават клиентите. Той допълва, че телекомът разглежда всяка такава стъпка и от гледна точка дали тя е от полза и за акционерите. Вестбърг допълва, че решението за вдигане на цените не е взето и със сигурност, ако има увеличения, те ще са по-малки от досегашните.

В сходен дух е и коментарът на Майк Сийвърт, изпълнителен директор на T-Mobile. На същото събитие той казва, че също вижда възможности за оптимизиране на разходите и приходите „тук там“. Той казва, че компанията реализира само възможностите, за които смята, че ще бъдат приети добре от клиентите. Сийвърт допълва, че всякакви допълнителни изменения ще бъдат правни на базата на внимателни анализи.

Увеличаването на таксите е очаквано, като се има предвид огромните суми, които операторите инвестираха в 5G мрежите. В комбинация с инфлацията и увеличените разходи, за самите потребители не остана друго освен да приемат фактите, че всички вдигат цените и просто да изберат офертата, която отговаря най-добре на нуждите им.

5G сигнал
Твърде много 5G

На другия полюс е Китай. Там 5G е почти повсеместен, но на потребителите вече им идва в повече постоянно да бъдат подканяни да преминават към тази мрежа и дори да им бъде спирана възможността да използват другите.

В страната няколко години имаше специфична само за там функция в телефоните, която беше достъпна от началните им екрани. А тя беше бутон за бързо включване и изключване на 5G връзката. Идеята? Потребителите да могат да използват приоритетно 4G, особено за районите, в които няма покритие на 5G. Сега казусът с покритието е значително подобрен, а функцията постепенно бива премахвана.

Разбира се, в настройките на всеки телефон има възможност да ръчно избиране на типа мрежа, която да е приоритетна. Функцията обаче варира според всеки модел, като се оказва, че при някои телефонът продължава да търси 5G мрежа дори и при липсата на такава.

Защо потребителите са толкова загрижени? Според местни медии, които обобщават реакциите на потребителите, цитирани от LightReading, има няколко основни причини. Първата е, че в Китай неограничените тарифни планове все още не са повсеместни. Много хора все още използват планове с ограничен трафик, а 5G „изкушава“ консумацията на много повече трафик и по-бързо. Втората е, че батериите на телефоните издържат по-дълго на 4G.

Третата са множеството „мъртви точки“, особено в градовете. Заради тях се получават чести прекъсвания на сигнала, но телефоните не смогват да превключват на 4G за тях. Даден е пример жена, която се оплаква, че не може да си плати паркомястото на многоетажен паркинг, защото няма 5G връзка, а телефонът я търси приоритетно и не превключва към 4G освен в ръчен режим.

Паралелно с това, местните оператори вече се готвят и за спирането на 2G и 3G мрежите. Официално това трябва да се случи най-късно през 2025 г., но засега няма обявени дати от операторите. Хората се чувстват притискани да преминат към 5G, докато са доволни и от възможностите на 4G. Китайското Министерство на индустрията и информационните технологии казва, че изключването на старите мрежи е неизбежно, за да се освободи спектър и да се пести енергия, но призовава, че този преход трябва да стане плавно, с достатъчно време и ясни стъпки, които да бъдат обявени от операторите много преди предприемането им.

Related Posts