Apple се оказва неочакван помощник на частните 5G мрежи

5G Antenna

Изграждането на частни 5G мрежи е смятано от много анализатори за една от важните бизнес ниши, които може да доставят солидни приходи на операторите. Тя обаче не успява да се развие с очакваното бързо темпо, но скоро това може да се промени.

Причината е, че едно много голямо име проявява интерес към сегмента, съобщава LightReading. Това е Apple, която ще добави поддръжка за частни 5G мрежи към iPhone с новата версия на iOS – решение, което може да „активира“ пазара.

Нужда от катализатор

Пазарът на частни 5G мрежи е в особена ситуация. Има голям избор на оборудване и доставчици за самите мрежи, но използването им от устройства е малко по-трудно. Сензори и машини могат да се настроят да се свързват с дадената мрежа, което няма да е проблем. Но смартфоните на служителите могат да се затруднят. Служителят може да трябва да превключва ръчно от частната до комерсиалната мрежа и обратно. Или пък да няма възможност да използва и двете едновременно.

А някои смартфони, включително Apple iPhone, са дори заключени софтуерно и не могат да се използват в такива частни 5G мрежи без „вмешателство“. То обаче ще отмени гаранцията на смартфона. Единственото решение е Apple да внедри поддръжка за частни 5G мрежи в iOS и да улесни значително потребителите в използването им.

Според анонимен източник, това ще се случи с iOS 17, която ще дебютира през септември. Очакванията веднага скочиха заради тази новина. „Това показва, че Apple обръща внимание на частните 5G мрежи, което е нещо добро“, казва Мехмет Явуз, съосновател и главен технически директор на стартиращата компания за частни безжични мрежи Celona, пред LightReading.

Не всички смятат така. „Първоначалното ни впечатление е, че добавя доверие към частните 5G мрежи. В същото време това не променя играта и ние не правим никакви съществени корекции на прогнозата в резултат на това съобщение“, пише анализаторът Стефан Понграц от изследователската и консултантска фирма Dell’Oro Group.

Предимствата са в две посоки. От една страна това показва, че Apple вижда потенциал в пазара. От друга – улесняването на потребителите да използват пълноценно смартфоните си и в частни 5G мрежи, без много усилия, ще е от полза и за бизнеса. Фирмите ще са по-склонни да инвестират в частни 5G мрежи, когато знаят, че служителите и клиентите им ще могат да ги използват по-лесно. При наличието на достатъчно интерес, това ще мотивира и други производители да внедрят такава поддръжка.

Според слуховете, iOS 17 ще поддържа SIM и eSIM карти за частни мрежи. Освен това ще позволява на потребителите да избират предпочитан тип връзка за тези мрежи, включително с автоматично превключване при влизане в определен периметър. Ще се поддържат и мрежови срезове, включително и за частни мрежи. Всичко това ще става без нужда от допълнителни приложения.

Apple не коментира темата официално. „И все пак това не трябва да се разглежда като начало на значително ускорение. Водещ производител на смартфони, който възприема частни 5G, очевидно е положителна новина. Въпреки това, много ключови вертикали за частни 5G са тежки среди, които изискват специфични устройства (напр. подсилени корпуси). Там това съобщение няма да има огромен ефект“, казва Пабло Томаси, главен анализатор на Omdia.

Related Posts