Nokia ще помогне на 5G FWA с ново оборудване

Фиксираният мобилен интернет достъп (FWA) е сред най-важните ниши за развитие, които 5G мрежите ще подпомогнат. Интересът на операторите и на все повече клиенти към подобни услуги расте, но има и проблеми.

Те са свързани най-вече с качеството на покритието, особено в крайградските и извънградските райони. Същевременно предимствата на 5G FWA услугите са доста, особено от гледна точка на практичност и удобство за потребителите. Те могат да получат високоскоростен интернет достъп с минимални усилия, без прокарване на кабели и чакане на техници.

Но има и някои рискове. Nokia казва, че операторите губят до 60% от мрежовия капацитет и потенциал в зависимост от това къде се поставят устройствата и какви са самите те. Правилното позициониране на рутера например може да „спаси“ 30% от мрежовия капацитет.

За да помогне за максималното оползотворяване на мрежовия капацитет, Nokia подготвя нова серия 5G FWA оборудване, което се казва FastMile. То ще бъде налично от началото на 2024 г. и гамата ще съдържа пълен комплект антени и предаватели, които да решат голяма част от проблемите, включително загубата на сигнал заради дебели стени.

Интелигентен софтуер ще бъде достъпен през лесни за използване мобилни приложения. С тяхна помощ потребителите ще могат да разберат къде в домовете им е най-доброто място за позициониране на рутера. Така той ще може както да получава най-добрия 5G сигнал, така и да разпределя домашната WiFi мрежа най-оптимално. FastMile предавателите ще разполагат с подобрени антени, които могат достигнат 10dBi и да използват агрегация до 300MHz.

Другото устройство е 5G Gateway 7. То използва антени до 8dBi и агрегация до 200MHz. Рутерът може да използва двубандов Wi-Fi 7, който комбинира 4G и 5G връзка и е съвместим с изискванията на 3GPP Release 17.

„Тъй като пазарът на FWA продължава да се развива и расте, операторите все повече се нуждаят от технологични решения, които могат да увеличат максимално капацитета на тяхната мрежа, лесни са за инсталиране и са способни да предоставят най-доброто потребителско изживяване. Решения като новите FWA 5G вътрешни и външни устройства на Nokia покриват много от тези изисквания на операторите, които искат да внедрят FWA услуги“, казва Джейми Лендерман, мениджър изследвания в Omdia пред telecoms.com.

Самата компания казва, че оборудването ще е от полза за телекомите и техните клиенти, за да получат очакваното качество на услугата. „Капацитетът е най-важното във FWA услугите. Само чрез управляване на капацитета, операторите могат да свържат повече фиксирани клиенти и да запазят качеството на връзката както за тях, така и за мобилните абонати“, казва компанията.

Related Posts