5G започва да измества публичните WiFi мрежи

Публичните WiFi мрежи дълго време са един от дигиталните „оазиси“ за мнозина. Чрез тях хората могат да спестят мобилен трафик и като цяло да се възползват от по-високоскоростна връзка. Именно затова те са практически задължителни за всякакви конференции, заведения и други места с повече хора. А и помагат за намаляване на натоварването на мобилните клетки, когато има струпване на повече потребители на едно място.

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) трябва да променят много неща, включително и да са директен конкурент на публичните WiFi мрежи. Скорошно проучване на Opensignal показва, че това вече се случва. Първата стъпка е доста важна и тя е в качеството на услугата.

По-бързо и по-приятно

Според данните на Opensignal 5G мрежите вече дават по-добро качество на връзката, отколкото публичните WiFi мрежи. При това са използвани данни в САЩ, където средните скорости на 5G са по-ниски от тези в други страни, включително и България.

Резултатите на проучването са с оценка от 0 до 100, като 100 е най-доброто. За изготвянето ѝ се използват различни критерии, включително и субективни фактори като удовлетвореността на потребителя от услугата и как оценява своето изживяване.

Основният въпрос е за оценката на потребителите за тяхното изживяване по време на мултиплейър игри. Opensignal твърди, че изработената ѝ методология е основана на години проучвания и откриване на връзката между възприятието на потребителите за тяхното изживяване и техническите показатели като скорост, латентност, загуба на пакети и др. Така mmWave 5G получава оценка 81.9, a 5G – 74.5. Публичните WiFi мрежи получават оценка 72.0, а другите (офис и у дома) – 76.3.

Средната скорост също е значително по-висока. При mmWave се отчита средна скорост от 571.6Mbps, докато при „стандартното“ 5G средната скорост в САЩ е 112.9 Mbps. Това пак е доста повече спрямо публичните WiFi мрежи, където средната скорост е 23.3Mbps. По този показател и 4G LTE ги изпреварва със средна скорост от 32.5Mbps. “Другите“ WiFi мрежи (офис и у дома) имат по-добри резултати и средна скорост от 89.6Mbps.

Следващите стъпки

Публичните WiFi мрежи традиционно са по-бавни заради множество фактори. Сред тях е по-старото и некачествено оборудване, големият брой едновременни връзки, недостатъчен капацитет на скоростта и др. Затова не е изненада, че 5G с лекота предлага значително по-добро качество на услугата. Особено в комбинация с неограничените планове, които набират популярност и позволяват на потребителите да използват 5G пълноценно.

Всичко това обаче не означава, че 5G напълно ще измести публичните WiFi мрежи и те ще изчезнат. Напротив, двете технологии ще продължат да съществуват паралелно още доста време. Те дори може да си помагат взаимно. Публичният WiFi, особено с по-новите стандарти, може да се прилага за места, където изграждането му ще е по-лесно и изгодно спрямо 5G. А 5G може да осигури по-добър капацитет за публична WiFi точка за достъп.

Двете технологии дават по-голяма свобода и на потребителите. В наши дни те очакват да разполагат с качествена интернет връзка навсякъде в населените райони. Често е неприятна изненада, ако се окаже, че някое популярно място не предлага WiFi достъп. Неограниченият 5G достъп практически решава този проблем, стига достатъчен брой потребители да започнат да ги използват. Това ще се случва постепенно и е неизбежен процес.

Публичните WiFi мрежи неизбежно ще отчитат значително по-малко натоварване поради този факт. Те обаче ще продължават да са важна част от предлаганите удобства и услуги, тъй като винаги ще има потребители, които се нуждаят от тях. Най-малкото, за да свържат и лаптопа си, ако поради някаква причина не искат да споделят 5G връзката от телефона си (например, за да пестят батерията).

Related Posts