Сгъвате — светът е за вас, разгъвате — светът пак е ваш

Изключителен. Така ще го опиша с една дума, новият Galaxy Z Fold5. А той е изключителен от сутринта до вечерта. Сутрин, мигновено след събуждане, е време за ароматно, силно, късо, без никаква захар, еспресо. Когато си в друг град, в случая в Атина, за да открия мястото бързо, ми е необходим лесен достъп до Google Maps. Изкушавам се да ползвам Street View режим, който е впечатляващо добър. Още преди да съм стигнал, градът обаче ухае на прекрасно отиващо си лято и изобилства от сгради, които искам да разбера точно какви са. На помощ идва Google Lens — насочвам телефона към съответната сграда, сканирам и Google Lens мигновено ми казва какво виждам, каква е любопитната история. С Google Calendar бързо проверявам колко време имам за кафе, за да не изпусна първата си среща и вече се отправям за двойно еспресо.

А денят още не е започнал.

Денят ще бъде изпълнен с преживявания и работа. Също така и с възможности за разглеждане на интересни мечта. Мултитаскинг всъщност. Точно като мултитаскинг възможностите на телефона.

Два важни детайла, които понякога пропускам. Galaxy Z Fold5 e по-лек от предшественика си, както и по-тънък от него. Това позволява да стои елегантно както във вътрешния джоб на сакото ви или в предния джоб на късите ви панталонки. Това обаче не означава, че не разполага с впечатляващ дисплей, който вече ползвам, докато пия кафето си, за да прегледам новините за деня. Изключително удобен за ползване и огромен 7.6-инчов Infinity Flex основен екран, той е малък компютър в джоба. Разбира се, специалната версия на Android, създадена за този телефон, позволява да се насладите напълно на всичките му предимства.

Мултитаскингът, за който стана дума, позволява чрез режим Multi Window на големия основен екран да си водите бележки по време на видео разговор, както се случи с мен по време на двойното еспресо в Атина. Наложи се да редактираме в движение една презентация, което става с видео разговор, но тъй като трябва да отбележа промените бързо и при мен, си водих бележки с помощта на S Pen. Да не говорим, че по същото време проверих и мейла си, за да се уверя, че съм получил последната версия. Мултитаскинг през смартфон на най-високо ниво! Нещо повече — въпросният Multi Window може да бъде моделиран така, че да бъде удобен конкретно за вашите нужди. Най-любимата ми опция е “придърпването” на приложения от лентата със задачи и поставянето им на екрана. И не, тук не говорим за едновременно ползване на две приложения. Става дума за едновременно ползване на до четири приложения.

Изгледът е с комфорт на десктоп и активирането става лесно, когато в меню Настройки — Разширени функции — Лаборатория — изберете необходимото за включване на “Много прозорци за всички приложения”.

Често ми питат кое приложение използвам, за да записвам идеите и бележките си. И това е GoodNotes. С помощта на S Pen там пиша и рисувам на воля. Добавям и снимки към бележките си от други приложения именно с помощта на  “придърпването”, което описах по-горе. Просто докосвам и плъзвам снимката от едно приложение към друго, “drag & drop” от най-високо качество.

Когато друг път съм ползвал устройства с мултитаскинг възможности, винаги е много трудно да нагодя така размера и вида на приложенията, че да са удобни за ползване и да приличат на това, което се случва на лаптопа ми. При телефона Galaxy Z Fold5, с помощта на функцията App Split View всичко е решено по интуитивен начин — приложенията са оптимизирани, за да се възползвате максимално от основния екран на Galaxy Z Fold5. През меню Настройки може да изберете кои точно приложения да визуализирате през App Split View.

Да де, но удобството на външна клавиатура го няма, ще кажете. Нищо подобно. Истината е, че повечето флагмани на Samsung, какъвто е Galaxy Z Fold5, поддържат т.нар. DeX платформа. Това е изключително полезна възможност да превърнете смартфона си в компютър с помощта на външна клавиатура, мишка и монитор. Да, правилно прочетохте — не само добавяте клавиатура за по-бързо писане, но също и мишка, също и монитор. Да не говорим, че всичко това се случва чрез безжично свързване. Galaxy Z Fold5 — тук наистина бъдещето е реалност, защото това сгъваемо устройства на практика бързо се превръща в настолен компютър. Платформата DeX е вградена и няма необходимост да изтегляте нищо допълнително, което допълнително улеснява вашата работа. Необходим е дисплей, който поддържа Miracast, но ако случайно мониторът не поддържа Miracast,винаги може да свържете телефона с монитора чрез кабел или адаптер USB-C-HDMI. Оттам насетне всичко е лесно и интуитивно.

А сега се връщам към задачите от деня, време е за работа, сгъвам безкрайния 7.6-инчов Dynamic AMOLED 2x Infinity Flex екран, телефонът в ръката ми е елегантен, тънък и лек, с усъвършенствана Flex панта, и поемем към работния ден. Където пак, чак до вечерта, ще се доверя на Galaxy Z Fold5.