Изкуственият интелект става основен интерес за китайските телекоми

Изкуственият интелект (AI) навлиза постепенно в ежедневието на мобилните оператори. Както може да се очаква, китайските телекоми са сред водещите, които започват да използват активно AI в различни сфери на своите дейности и услуги.

Те виждат в AI възможности да развиват нови услуги за бизнес и крайни клиенти, както и да подобряват управлението и развитието на собствените си мрежи и инфраструктура. Всеки от трите големи китайски оператора вече е направил AI платформа, която може да бъде персонализирана и насочвана към различни вертикали, които покриват множество казуси и видове технологии и цели, съобщава LightReading.

AI за всичко и всички

China Mobile например е направила платформата Jiutian. Тя е насочена към малки мрежи, но може да се ъпгрейдва и вече покрива 830 индустриални приложения в 27 сегмента. Платформата може да се използва в различни сфери – правителствени и институционални услуги, е-управление, обслужване на клиенти и др. От China Mobile казват, че платформата се използва и за основния бизнес на телекома, но показва потенциал и ще бъде полезна за всички индустрии. И целта е именно развитието ѝ в тази посока.

China Mobile казва, че иска AI да е естествена част от мрежата ѝ от следващо поколение, т.е. 6G. И очаква AI да осигури трансформацията към дигитален интелект на индустриите като цяло.

Платформата на China Telecom се казва Galaxy AI. Тя има 5500 алгоритъма и използва Galaxy General Vision Model 2.0, в който са включени десетки милиарди параметри. Освен това е направила и платформата Telechat, която да бъде интегрирана в множество индустрии за „хиляди“ различни ситуации.

Третият китайски оператор, China Unicom, има системата Honghu Graphic Model, който е специално създаден за телеком услуги. Целта му е да добави стойност към вече наличните предложения, както и да отвори вратите за нови услуги.

За момента китайските телекоми не навлизат в конкретни подробности за възможностите на алгоритмите им. Те не коментират дали и как използват AI за развитието и поддръжката на собствените си системи и инфраструктура.

Според Counterpoint Research именно тази сфера ще е от особено голямо значение в близкото бъдеще. Вече много оператори по света са започнали да работят с AI в рамките на мобилните си мрежи и да разчитат на алгоритмите за тяхната оптимизация и по-ефективно управление.

Анализаторите очакват AI да е много важна чат от мобилните мрежи занапред. Първите стъпки в рамките на 5G инфраструктурата изглеждат скромни, но са и от голямо значение. Именно 5G показва колко по-големи и сложни за управление стават мрежите. Традиционните методи започват да показват признаци, че няма да могат да се справят достатъчно ефективно с всичко. Затова подобрената автоматизация и по-бързото анализиране и взимане на решения стават много важна част от цялата система.

Именно в това AI ще „блести“, като се очаква да покаже първите си положителни индикации още с 5G-Advanced. Counterpoint Research очакват 5G-Advanced да положи основите на масовото използване на AI за поддръжка, управление и оптимизация на мобилните мрежи. Това ще му позволи да се превърне и в неразделна и дори основна част от 6G, която да може да работи още по-автономно.

Related Posts