2G и 3G мрежите започват да отстъпват местата си на 5G

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) навлизат с все по-висока скорост и постепенно превземат всичко релевантно – от пазарите на услуги и устройства до спектъра и мрежовия капацитет. Навлизането на новата технология е предвестник и за края на по-старите поколения – 2G и 3G. В някои случаи дори ще е причината за тяхното спиране.

Подобни новини обикалят от няколко дни международните медии. И докато във Великобритания например се говори за плавното изключване на 2G и 3G мрежите чак следващото десетилетие, в САЩ това вече става факт в някои райони. Темпото отново е доста различно в зависимост от страната, но едно е сигурност, дните на 2G и 3G мрежите ще стават все по-малко.

Бързо и от изневиделица?

Новините, че 3G мрежите спират и това ще доведе до множество проблеми, заливат американските медии. Изглежда сякаш всичко се случва внезапно. Всъщност, това е кампания, която е подготвяна вече близо две години. Водещите американски телекоми от доста време предупреждават клиентите си, че предстои поетапно спиране на 3G мрежите и прехвърляне на потребителите към 4G и 5G. В някои случаи телекомите дори изпратиха безплатни LTE смартфони на по-упоритите клиенти, които не се отказваха от услугата.

На 22-ри февруари т.г. AT&T планира спирането на 3G мрежата си в САЩ. T-Mobile ще направи същото през третото тримесечие, а Verizon – в края на тази година. Така още до края на 2022 г. САЩ може да се окаже първата развита страна, в която основните оператори не предлагат 3G услуга. Разбира се, решенията им винаги могат да бъдат отложени, както се случи няколко пъти с пускането на 5G в C-Band честотите.

Решението изглежда логично, но и ще има своите сериозни последици. Голяма част от старите устройства, 3G Kindle модели, iPhone 5 и по-стари, обикновени мобилни телефони и т.н. ще станат неизползваеми. През тях няма да може да се набере дори спешен номер. И ако процентът потребители, които използват подобни устройства е нищожен (под 1%), то има доста други системи, които разчитат на 3G.

Такива са доста от първите автомобили с вградена мобилна връзка. Компании за системи за домашна сигурност също предупредиха, че по-старите им модели разчитат именно на 3G врзъка.

От организацията AARP коментират пред CNN, че промяната ще засегне голяма част от американците в пенсионна възраст. Много от тях използват по-стари устройства, автомобили и системи и не са готови за подобна промяна. Има рискове дори медицински устройства да станат неизползваеми. Полицията в Роуд Айлънд също се притеснява, че много хора все още не са наясно с предстоящите промени и може да останат без връзка със спешните номера при необходимост.

Все пак от AARP казват, че не трябва да има паника, а моментът да се използва за „дигитална хигиена“ – хората да отделят малко време, за да проверят с какви устройства разполагат и на какви технологии разчитат, за да направят нужните промени. Вече има и голямо разнообразие от 4G и 5G устройства на достъпни цени.

3G на Vodafone
Британският подход

Във Великобритания също вече тече подготовка за спиране на старите 2G и 3G мрежи. Подходът обаче е по-различен. Решението не беше обявено от телекомите. Британският департамент по дигитални технологии, култура, медии и спорт обяви, че това ще се случи поетапно и ще е процес, който ще продължи до 2033 г. Паралелно с това правителството ще инвестира още 50 млн. лири за повишаване на сигурността на телеком инфраструктурата.

Инициативата за спиране на старите мрежи е на телекомите, но решението и графикът се взимат от институциите. Конкретният план ще бъде прецизиран, като се цели постепенното спиране на тези мрежи и това няма да стане преди 4G и 5G да са с пълно покритие и функционалност.

Част от същия план предвижда и увеличен фокус върху Open RAN архитектурата. Новите цели са до 2030 г. поне 35% от целия мобилен мрежов трафик във Великобритания да преминава през Open RAN оборудване. Процесът ще помогне на страната и съответно на операторите да са готови и за 6G мрежите.

Неочакваният предизвестен край

Спирането на 2G и 3G е едновременно неочаквано, но не и изненадващо. Това е така, защото всички са свикнали с тяхното присъствие години наред. Хората просто приемат, че винаги ще имат достъп до тези мрежи. Същевременно обаче, новината, че наближава спирането на тяхната работа, не изненадва повечето потребители.

Това е естествен процес в развитието на технологиите, а в някои случаи е и наложителен. В страни като САЩ например, част от честотите, които се използват от 3G мрежите, съвпадат с тези на 5G. Така, ако телекомите искат да разгърнат пълния потенциал на 5G, трябва да спрат 3G.

Също така има и чисто финансова причина. Verizon и AT&T казват, че вече под 1% от трафика, който обработват, минава през 3G мрежи. Няма смисъл за телекомите да продължават да поддържат това оборудване. С изключването на 3G услугата, операторите могат да пренасочат повече средства и персонал в развитието и поддръжката на 4G и 5G мрежите си.

Related Posts