Миграцията към клауд услуги за 5G се бави заради 5G SA

Очакванията към мобилните мрежи от пето поколение (5G) не са да бъдат катализатор само на услуги към бизнеса и крайните потребители. Те трябва да „мотивират“ и самите ИТ компании, които са в сферата на мрежовата и комуникационната инфраструктура, да обновят системите си и да преминат към по-нови технологии.

5G се характеризира с множество възможности, като една от тях е възможността голяма част от основните модули и „ядрото“ да работят в клауд среда. Това трябва да донесе доста предимства за по-доброто и бързо управление на мрежите, по-лесна поддръжка и обновяване, по-добра сигурност и т.н.

Затова се очакваше, че с навлизането на 5G, новите мобилни мрежи ще ускорят миграцията на операторите към клауд среда и особено към публични клауд услуги. Надеждите бяха, че постепенно по-голяма част от 5G задачите ще бъдат пренасочени към такива платформи, но това не се случва с желаното темпо, отбелязва Dell’Oro в свой доклад, цитиран от Telecoms.

5G Cloud
Темпото е бавно

Прехвърлянето на 5G задачи към клауда върви по-бавно от очакваното. Основната причина според анализаторите е, че индустрията като цяло обръща доста малко внимание на 5G SA – самостоятелните 5G мрежи. Тя ги развива, но с много бавно темпо, което практически „спъва“ всички останали релевантни прогнози и сегменти.

Затова Dell’Oro дори понижава прогнозата си за приходи, които ще се генерират от 5G SA задачи, които са прехвърлени към публични клауд услуги. Сега анализаторите очакват до 2027 г. общите приходи от тази дейност да достигнат 5.4 млрд. долара годишно. Това ще е натрупан годишен темп на растеж от 65%.

Само по себе си това е впечатляващ резултат, но всъщност е доста по-ниско от предишната прогноза. А тя беше за ръст от 88% до 2026 г.и приходи от 4.6 млрд. долара годишно.

„Понижихме прогнозата заради бавната миграция към 5G SA от страна на мобилните оператори за техните подобрени мрежи и от страна на корпорациите в изграждането на техни частни 5G SA мрежи“, казва Дейв Болан, един от директорите на Dell’Oro.

Той допълва, че темпото за частните 5G SA мрежи също е изненадващо бавно. Повечето такива все още са в тестова фаза и вероятно ще продължат да са в такава още няколко години. При операторите също няма особена инерция за пускане на самостоятелни 5G мрежи. Даже според данни на GSA към края на второто тримесечие на годината има само 36 оператора по света с 5G SA мрежи, а броят на телекоми, които са инвестирали в тази сфера, остава непроменен – 115.

Атрактивна възможност

Въпреки мудното темпо, анализаторите очакват, че 5G в публичния клауд е неизбежна тенденция и тя ще се случи. А това я прави атрактивна възможност за доставчиците на такива услуги за още приходи.

Според Dell’Oro най-голям дял от тях ще отиде за хипермащабните доставчици, т.е. Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Microsoft Azure. Те ще вземат 6% от приходите от пазара през следващите 5 години. Още 1.3 млрд. долара приходи ще дойдат и от пазара за edge услуги. Този сегмент ще се увеличи с 86% през следващите пет години.

Това са солидни суми, макар и да са малка част от общия пазар на услуги за мрежови ядра. Той ще достигне общо 50 млрд. долара до 2027 г. Има голям потенциал, който може да се извлече и това ще е мотивация за доставчиците на клауд услуги да работят в тази посока. Разбира се, зависи и от самите оператори и корпорации, които реално да изградят и използват 5G SA и edge инфраструктура, която след това да поискат да управляват и оптимизират чрез публичен клауд.

Related Posts