Европа изостава с разгръщането на 5G мрежите, казва GSMA

Европейският съюз заложи доста амбициозни цели са развитието на 5G мрежите на своя територия. Освен технически постижения, ЕС очаква и значителен принос на 5G към дигиталната екосистема и икономиката. За се случи това обаче, е нужно петото поколение мрежи да е навсякъде, да е лесно достъпно и да предлага обещаните технически възможности.

За съжаление обаче това не се случва с очакваното темпо. Организацията GSMA публикува своя годишен доклад за Мобилната икономика на Европа, в който предупреждава, че разгръщането на 5G мрежите на Стария континент изостава. При това заложените цели няма да бъдат изпълнени освен ако темпото не бъде ускорено.

stck-digital-europe-map
Бавен прогрес

Според данните на GSMA, които са до края на юни 2022 г., по това време в Европа има 108 мобилни оператора в 34 държави, които предлагат комерсиални 5G мрежи. Едва 6% от всички мобилни абонати обаче използват мрежите от пето поколение. Лидер е Норвегия с 16% 5G абонати, следвана от Швейцария – 14% и Финландия – 13%. Няма конкретни данни за България.

Организацията предвижда, че до 2025 г. средно 44% от мобилните потребители ще използват 5G мрежите. Това ще е значително изоставане спрямо Южна Корея, която по същото време трябва да има 73% 5G абонати. Япония и САЩ пък ще достигнат средно 68%. Изоставането на Европа ще е значително и това ще се отрази пряко и на дигиталната икономика, която пък е сред основните пера в плана за Възстановяване и развитие.

„Европа приема 5G по-бързо отпреди, но е нужен по-голям фокус върху създаването на правилните пазарни условия за инвестиции в инфраструктурата, за да се поддържа темпото с другите пазари. Това трябва да включва и внедряване на принципа за разумно споделяне на мрежовите разходи“, казва Даниел Патаки, вицепрезидент на GSMA пред Telecoms.com.

По-рано GSMA вече повдигна темата за споделяне на разходите за развитие на мобилните мрежи между операторите и ИТ гигантите. Организацията обърна внимание, че това е важно, тъй като само шест компании генерират над половината от целия интернет трафик, но не помагат на телекомите в поддръжката на мрежите, чрез които техните услуги достигат до потребителите.

Организацията предлага и други стъпки за подобряване на ситуацията и ускоряване на навлизането на 5G. Основната роля се пада на институциите, които да модернизират регулациите, да улеснят процеса по изграждане на мрежите и модернизирането им, да създадат по-добри условия за инвестиции и да стимулират дигиталните иновации. Все неща, които се повтарят при всеки подобен доклад.

stck-mobile-market-phone-users
Пазар с голям потенциал

Големите възможности на 5G пазара са добре разказвани и очаквани. Докладът на GSMA показва и малко повече конкретика. Към края на юни т.г., в Европа има над 65 млн. активни 5G връзки. 4G връзките са достигнали своя пик при 76% от всички връзки. Общо над 560 млн. от всички мобилни връзки са през смартфони.

GSMA прогнозира, че през 2023 г. 5G ще достигне 20% от абонатите, общият брой мобилни връзки ще е 700 млн. (само в Европа), а 3G ще падне под 10%. А през 2025 г. броят на 3G абонатите ще е под 5%, смята GSMA.

През 2023 г. 5G връзките (без да се броят IoT устройствата) ще надскочат 3G, казва GSMA. Дори и през 2025 г. обаче 4G LTE ще е лидер с 52% срещу 44% на 5G. По това време 4% ще са 3G, а 1% – 2G връзки.

Затова и все повече страни започват подготовката за изключване на 2G и 3G мрежите. Темпото ще е различно, тъй като и пропорциите на потребителите в тези мрежи са силно различни в зависимост от държавата и финансовите възможности на потребителите.

И все пак, всички тези процеси – спиране на старите мрежи, навлизане на новото поколение все повече и подобряване на устройствата, ще създават по-атрактивни условия за потребители и бизнес да използват мобилните технологии. GSMA например изчислява, че в Западна Европа потребителите са сред най-големите консуматори на мобилен трафик в света – 15GB средно на месец през 2021 г., които ще скочат до 52GB през 2027 г. Същото е положението и в Северна Америка, докато средните нива за света са 12GB сега и 40GB през 2027 г. Страните в Централна и Източна Европа изостават и това няма да се промени през следващите години. През 2021 г. потребителите в този регион са консумирали средно по 10GB на месец, а през 2027 г. ще е едва 32GB.

Истинският проблем за телекомите

Броят на потребителите ще расте. Консумацията на трафик ще се увеличава. Същото важи и за разходите. Приходите обаче ще останат почти същите, особено като се вземат предвид икономическите проблеми, показват данните и прогнозите на GSMA.

През 2021 г. общите приходи на европейските мобилни оператори са били 162 млрд. евро. През 2022 г. ще са 167 млрд. евро, а през следващите три години ще се увеличат символично до 169 млрд. евро. Разходите ще се стабилизират малко заради завършването на основната част от инфраструктурата.

Ускорението на 5G в Европа е необходимо, за да се гарантира, че традиционните за региона силни индустрии да не бъдат завлечени надолу, заради слабости на ICT сектора“, предупреждава GSMA.

Организацията отбелязва, че вече са изминали две години от поставянето на целта „гигабит за всички, 5G навсякъде“ и реализирането ѝ става все по-спешно. Същевременно от 2022 г. до 2025 г. операторите в Европа ще инвестират 122 млрд. евро, като 90% от тази сума ще е за 5G.

Телекомите обръщат внимание и на факта, че модерните технологии ще са важни не само за икономиката, но и за околната среда. Чрез дигитализацията могат да се подпомогнат множество действия за подобряване на климата. Възможностите са много, нужни са обаче по-бързи действия, за да може всичко да се случи в обещаните срокове, иначе Европа ще изостане твърде много.

Related Posts