Мобилният интернет трафик в Европа ще се утрои през следващите 5 години

Мобилните технологии са добавили в икономиката на Европа 910 млрд. евро през 2022 г. Това показва годишният доклад на GSMA за Европейската мобилна икономика.

В него организацията анализира развитието на мобилната икономика и прогнозира какво ще се случва занапред. А очакванията са доста оптимистични, особено на фона на множеството трудности по света в момента. Една от прогнозите е, че мобилният интернет трафик в Европа ще се утрои през следващите пет години. А това ще доведе със себе си и още увеличаване на приноса към икономиката.

5G Speed
От всичко ще има по много

Докладът на GSMA отбелязва, че през 2022 г. мобилната продуктивност е добавила към европейската икономика 670 млрд. долара. Операторите са генерирали още 110 млрд. евро чрез свои усилия. Те са платили и още 110 млрд. евро като данъци. Браншът е и отговорен за 2.2 млн. работни места – директни и индиректни.

GSMA прогнозира още, че до 2030 г. операторите ще инвестират още 198 млрд. евро в обновяване на мрежите си. А икономическият им принос ще достигне 1 трилион евро, благодарение на увеличеното потребление, разширението на екосистемата и очакваното навлизане на още възможности и вертикали.

Организацията изчислява, че 460 млн. европейци вече имат покритие от поне една мобилна мрежа. Така „дупката“ спада до 14%. Очакванията са тя да продължи да се свива, благодарение на допълнителното развитие на мрежите.

Общо в Европа има 900 млн. активни телефонни връзки. Прогнозата е, че 91% от населението ще има някакъв мобилен телефон до края на това десетилетие. Това ще доведе със себе си и увеличено потребление, като се очаква мобилният интернет трафик да се утрои през следващите 5 години. Затова GSMA отбелязва, че са нужни действия още от сега, за да може да се осигури очакваната високоскоростна и качествена връзка.

Сред тези действия има много идеи. Една от тях е концепцията за консолидиране, която предизвиква доста спорове. Друга идея е познатото споделяне на разходите за развитие на инфраструктурата с ИТ гигантите и социалните мрежи. Предлагат се и облекчени регулаторни процедури, за които се говори отдавна, но все така се бавят.

stck-5g-speed-meter
Ролята на 5G

Разбира се, мобилните мрежи от пето поколение ще имат значима роля в оптимистичните прогнози за развитието на мобилния бранш и неговия принос към икономиката. Според доклада на GSMA до края на десетилетието 87% от всички мобилни потребители в Европа ще имат достъп до 5G мрежа. Само 5G технологията ще генерира по 153 млрд. евро за икономиката. В рамките на следващите 3 години, 5G може да стане доминиращата мобилна технология. Особено голям ръст на 5G се прогнозира в Германия и Великобритания.

Казус ще е темата със самостоятелните 5G мрежи (5G SA). Според доклада, едва 5% от комерсиалните 5G мрежи в Европа са SA. В Азия-Пасифик те вече са 25%.

„Европа има богата история на лидерство в мобилните и дигиталните технологии, но сега са необходими силни, устойчиви инвестиции в мрежи, за да си възвърне това лидерство в лицето на глобалната конкуренция. Окуражени сме да видим как европейските политици сега се изправят пред тази реалност и проучват потенциала за значима промяна на политиката в области като консолидация, хармонизиране на радиочестотния спектър и създаване на по-справедливи инвестиционни модели за инфраструктура, докато навлизаме в 2024 г.“, казва Даниел Патаки , вицепрезидент по политиката и регулирането и ръководител на GSMA за Европа.

Related Posts