Нов поглед: ето защо Neo QLED телевизорите на Samsung залагат на върхова картина и отчитат върхови резултати


С няколко думи: когато се сблъскате за първи път с гамата телевизори на Samsung от серията Neo QLED, усещате мигновено няколко върхови постижения. На първо място е извънземно високо качество на картината. Добавете към това цветове и контрасти, несравними с друго. Звукът е убийствен, а вграждането на елементи на изкуствения интелект праща телевизорите няколко години напред в технологично отношение.

Сега спокойно и без излишен възторг, да разгледаме в детайли.

Гамата New QLED 2023 надгражда в пъти всичко уникално и иновативно, което познавате от същата гама с годишен маркер 2022. Да стартираме с картината, моят личен избор като осезаема, еволюционна промяна. Samsung разчита на процесора Neural Quantum, както и на изкуствен интелект, за да предостави на крайния потребител изключително качество на картината. Важно е да се отбележи, че всичко това важи, независимо от изходния материал, защото изкуствения интелект работи нонстоп в посока на представяне на ултимативното съдържание. Техническите данни са безапелационни — при QLED моделите от/на 2023 година не се използва една невронна мрежа, анализираща данните. Свръхмощният и продуктивен процесор при 8К моделите използва данни, генерирани от 64 невронни мрежи. Ефектът е налице — така се подсилва всеки визуален детайл от съдържанието.

Онова, което ми харесва е, че вместо Samsung да предложи тотално нова концепция, работи съсредоточено и усилено върху подобряване на гамата от 2022 година, като по този начин показва, че е консистентна компания в отношението си и към потребителите, и към иновациите. Задълбоченото използване на изкуствен интелект наистина конвертира по зашеметяващо добър начин всеки източник и качество на визуално изображение, за да получите вие възможно най-добрия финален кадър. Осветеността също е подобрена — преди се предлагаха 4096 степени, сега те са четири пъти повече и достигат до 16384.

Бърз поглед на върховото постижение от гамата за 2023 година разкрива изключителността на новата телевизионна реалност. Когато стане дума и видите с очите си флагмана на Samsung, нещата наистина са като в сън — хем е реалност, хем наистина усещането е нереално. 8К модела QN900C впечатлява с актуализираната си технология на екрана, която — по всички мнения и анализи — предоставя върхово постижение в управлението на светлината. 

Когато говорим за светлина, важно е да отбележим, че новата гама за 2023 година представя и т.нар. Shape Adaptive Light — чрез супермощния процесор Neural Quantum се анализират по новаторски начин всички контури, форми и повърхности, за да може въпросната тъй важна светлина да се контролира по всички параметри. Това позволява всеки обект, който се появява на екрана пред вас да бъде с максимално оптимизирани детайли и яркост.

Един от важните въпроси, които се поставят, когато става дума за изкуствен интелект, е реалистичността. Съвкупността от много технологии, които работят синхронно, неминуемо кара потребителя да мисли дали всичко ще изглежда достатъчно адекватно. Технологията Real Depth Enhancer Pro действа в тази посока и аз тествах със стари записи и свръхкачествено ново съдържание. Real Depth Enhancer Pro е още една от тези технологии, само че работи за адаптиране на всички върхови постижения в реалистичността. Накратко — тук имаме високоинтелигентен алгоритъм, който работи за качеството на картината в посока на създаване на чувство, което е максимално близо до реалното. Знаете — дори наставянето на кадри понякога обърква окото и то вижда нереалистични изображения. Тук положението е различно, защото Real Depth Enhancer Pro действа мигновено в посока на анализ на всяко изображение, независимо дали е на преден план или фоново, създава истинско усещането за дълбочина и автентичност. Добавете към това и някои свойства на телевизорите, за които сме говорили и преди — като адаптация спрямо светлината в помeщението, в което гледате телевизора — и ще получите представа за мащабността на мисълта на Samsung, за да създадат възможно най-доброто телевизионно преживяване за всеки потребител.

На второ място, но не и по важност, е звукът. Знаете, понякога са необходими допълнителни звукови източници, за да се насладите на хубав, дори просто отчетлив звук на своя телевизор. В гамата Neo QLED е помислено за това в немалко посоки. Започваме с термините — тук става дума за технологията OTS (Object Tracking Sound), която буквално изстрелва звука в точната посока и той сякаш се движи през пространството заедно с посоката на движение на обектите на екрана. Това е нечувано добро постижение и трябва да го усетите със сетивата си, за да разберете за какво иде реч. Просто усещането е феноменално всепоглъщащо. Включените по-мощни високоговорители правят звука и по-всеобхватен и по-отчетлив за човешкото ухо. Neo QLED 2023 предлага и впечатляващо Dolby Atmos изживяване, анализира обектите на екрана в контекста на пространственото им разположение спрямо фона с цел още по-силно внушение за дълбочина.

Неведнъж сме говорили и за дизайна, особено за феноменалния и спиращ дъха Infinity One Design от миналата година. Но тогава ставаше дума само за флагмана 8K, а сега този дизайн се предлага и за 4K модела QN95C. Добавете към това и десетките дизайн-аксесоари и приложения, за да разберете, че наистина няма място, пространство или атмосфера, на която да се пасне новата гама телевизори на Samsung. Няма да ви товаря с още излишни данни, защото може да откриете всичко на специализираните ни сайтове. Държа само да подчертая важните неща — 1 – 2 – 3. А именно — картина, звук, дизайн. Във всяка писта гамата получава отличен 6. Какво повече.