Vodafone казва довиждане на своите 3G мрежи, в опит да подсили 4G и 5G

Vodafone 3G ще бъде прекратено през 2023 г.

3G на Vodafone

Vodafone ще изтегли от употреба 3G мрежата си през следващата година и ще пренасочи спектъра, за да подобри скоростта и покритието на своите 4G и 5G услуги.

3G мрежата на компанията стартира преди 17 години и съжителства с 4G и 5G инфраструктурата на Vodafone, за да осигури допълнително покритие в райони, които LTE не може да достигне, и на клиенти, чиито телефони не са съвместими със съвременните стандарти.

Въпреки това, тъй като 4G става все по-достъпна, необходимостта от 3G и нейните по-ниски скорости и капацитет значително намалява. По-голямата част от мобилните данни на развитите пазари се предават чрез 4G, а технологията за гласово предаване през LTE (VoLTE) означава, че тези мрежи могат да обработват и по-голямата част от обажданията.

Kато по-модерни мрежови технологии 4G и 5G използват спектъра по-ефективно. Това означава, че те са по-бързи и предлагат по-голям капацитет, като същевременно консумират по-малко енергия – важен фактор, тъй като телекомуникационният сектор се стреми да стане възможно най-екологичен. Всъщност 5G е десет пъти по-енергийно ефективен от остаряващото 3G оборудване, което може да бъде извадено от мрежата. Очаквайте в петък публикация разглеждаща именно степента на енергийна ефективност на 5G в сравнение с по-старите мрежи.

“Изграждаме най-надеждната мобилна мрежа в Обединеното кралство и се фокусираме върху технологиите, които най-добре свързват нашите клиенти и оказват най-малко въздействие върху околната среда”, заяви главният изпълнителен директор на Vodafone Ахмед Есам. “3G свърза толкова много клиенти през последните 17 години, но бъдещето е 4G и 5G. Ще се фокусираме върху това да предоставим на клиентите си по-бързо и по-надеждно мобилно изживяване и да сведем до минимум въздействието си върху околната среда, като премахнем слой от мрежата си, който използва неефективно оборудване.

Vodafone 5G

3G кампанията

Изключването на 3G мрежата на Vodafone ще бъде поетапно и компанията ще стартира комуникационна кампания, за да гарантира, че всички клиенти, които все още използват 3G устройство, са информирани за оттеглянето. Въпреки че само малка част от клиентите на компанията попадат в тази категория, те обикновено са по-малко технически грамотни от тези, които използват по-модерни телефони.

Съответно Vodafone работи с трети страни и благотворителната фондация The Good Things Foundation, за да гарантира, че най-уязвимите в обществото не са изключени от мрежата.

“Започваме да съобщаваме на клиентите си за това още днес – целта ни е всички да останат свързани и ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че това е така”, добави Есам.

“По време на кампанията ще помолим клиентите си не само да се уверят, че техният телефон поддържа 4G и 4G Calling, но и да проверят дали приятелите и семейството им се справят добре с промяната. Има хора, които не са уверени в технологиите, и ние искаме да гарантираме, че всички получават помощта от която се нуждаят, така че никой да не бъде изоставен.”

Във всеки случай, ако 3G бъде изтеглено в определен район, тогава 2G услугата на Vodafone все още ще бъде достъпна, така че клиентите все още ще могат да осъществяват и получават обаждания и текстови съобщения.

Тази защитна мярка е една от причините, поради които 2G ще надживее 3G на повечето пазари, както и фактът, че широкото покритие на 2G и сравнително по-ниските изисквания за енергия го правят идеален модел за масово разгръщане на IoT (Интернет на Нещата), който изисква дълъг живот на батерията и минимална честотна лента, като например интелигентните измервателни уреди. Някои възрастни и селски потребители също се нуждаят от 2G, който предлага и по-универсална роуминг услуга.

И четирите английски мобилни оператора се съгласиха да изключат своите 2G и 3G услуги до 2033 г., за да може спектърът да се използва за поддържане на по-усъвършенствани мрежови стандарти, включително 6G. EE беше първият оператор в Обединеното кралство, който потвърди плановете си да изключи своята 3G мрежа миналата година.

Related Posts