Великобритания заложи амбициозни 5G цели

5G базови станции

Великобритания обяви новите си цели за развитието на 5G мрежите в страната. Те са доста амбициозни, като залагат големи очаквания за технологията и ползите от нея.

Правителството казва, че „няма магически брой“ оператори, които са нужни, за да гарантира конкурентен пазар, съобщава Reuters. Институциите казват, че в момента около 77% от населението на страната има достъп до 5G услуга от поне един оператор. Но това далеч не е достатъчно.

5G може още много

Във Великобритания има четири оператора. Те всички предлагат и разгръщат 5G мрежи. Страната обаче иска да бъдат изградени и самостоятелни 5G мрежи от следващото им поколение – 5G-Advanced или както също ще е известно – 5G+.

Целта е до 2030 г. 100% от населението да е покрито с такива мрежи. Това ще е от значение за развитие на още технологии като автономни автомобили, роботика, дронове и др., които също влизат в плановете на правителството за развитие на умните технологии в страната.

Обявяването на стратегията идва на фона и на преговорите между Vodafone и Three за обединяване. Двата оператора водят разговори за сливане и ако те са успешни, в страната ще останат три телекома.

Противниците на сделката казват, че това ще навреди на конкуренцията. Двете компании отговарят, че обединяването ще помогне за изграждането на по-качествена инфраструктура и ще даде повече възможности за добри услуги. Правителството също казва, че няма значение броят на операторите за качеството на услугите, но допълва, че крайното решение ще бъде взето от регулаторите за конкуренция и пазари.

Самото правителство е заделило 40 млн. лири за нов фонд за иновации, който ще бъде само за 5G проекти. Той ще финансира идеи, които да популяризират 5G и да развиват нови услуги за бизнеса и крайни потребители.

Освен това са предвидени още близо 150 млн. лири за проучвания и разработки на технологии свързани с 5G и 6G. Други 8 млн. лири ще бъдат инвестирани за високоскоростен интернет достъп за 35 000 домакинства в отдалечени райони. Това може да е както 5G, така и сателити, ако няма друга подходяща инфраструктура за тях.

Институциите очакват планът да мотивира и значителни инвестиции от частния сектор. Те ще бъдат насочени както към настоящите технологии, така и към 6G. „Този пакет от мерки ускорява нашия прогрес в превръщането ни в научна и технологична суперсила със значителна първоначална инвестиция в бъдещето на телекомите. Искаме да гарантираме, че 6G ще бъде разработена по начин, който да покрие нуждите на хората и бизнесите във Великобритания и ще подобри международната ни конкурентоспособност в икономиката“, казва технологичният секретар Мишел Донелан.

Related Posts