Изграждането на 5G инфраструктурата се забавя, но не е приключило

stck-5g-tower-city-signal

През тази година мобилните оператори харчат доста по-малко за изграждането на своите 5G мрежи. Това обаче не означава, че те са приключили с разгръщането на инфраструктурата, съобщава FierceWireless.

Процесът е особено видим в САЩ. Там директори от трите големи компании за базови станции са участвали в конференцията Goldman Sachs Communacopia + Technology тази седмица и са коментирали повече подробности за състоянието на сегмента. Те казват, че лизингът на базови станции все още процъфтява.

Особено динамично е разгръщането на 5G мрежи в средния честотен спектър. Очаква се именно той да понесе основната част от трафика на 5G потреблението. Компаниите отчитат още, че операторите започват да увеличават плътността на мрежите с малки клетки. Те биват инсталирани предимно в гъсто населени градски райони, като се прилагат и за „запълване“ на „дупки“ в покритието.

Краят на началото

„Вече сме в края на началото на 5G цикъла. Операторите ще продължат да инвестират в капацитет. Видяхме това да става с 4G, видяхме го и в 3G. Сега очакваме да го видим и при 5G”, казва Род Смит, изпълнителен директор на American Tower.

Той допълва, че операторите харчат повече за 5G, отколкото за 4G и очаква средният честотен спектър да бъде най-използван за това поколение мрежи. А това ще е добра новина за компаниите, които притежават и отдават базови станции под наем, защото ще означава, че телекомите ще се нуждаят от още повече клетки и антени.

Не толкова оптимистични са от Crown Castle. В края на второто тримесечие на годината те свиха прогнозата си, тъй като интересът към кули е бил по-нисък от очакваното през първото полугодие. Президентът на CrownCastle Джей Браун отбелязва, че за разлика от предишните мобилни поколения, при 5G, телекомите са започнали да изграждат мрежите си едновременно.

Затова и първоначалната активност е била много по-голяма от нормалната. Според Crown сега предстои нормализиране на нещата и занапред растежът при наема на кули ще е 5%.

И двете компании остават „вратичка“ за нов по-голям ръст. Той може да се получи, ако се оправдаят очакванията за голям скок в мобилния интернет трафик през 5G мрежи през следващите години заедно с реализирането на някои от обещаваните големи индустриални ползи на 5G. Особена заслуга за постигането на такъв ръст може да има при по-масово използване на дронове за доставка на поръчки и автономни таксита. Те ще мотивират изграждане на малки клетки, които да осигурят нужния капацитет.

Третата голяма компания при отдаването на базови станции под наем е SBA Communications. Тя също очаква по-слабо представяне за тази година. Главният финансов директор на компанията Брендан Каванаг коментира, че цикълът на 5G е по-различен от този на предишните две поколения и все още няма „убийствено“ приложение или полза от 5G, което да мотивира по-голяма конкуренция между телекомите. Това пък може да доведе до по-дълъг цикъл на 5G, спрямо 4G.

Related Posts